Ocak ayının sonlarına doğru geçtiğimiz yılın raporları yayınlanmaya başlar. Bu sene raporların büyük bir bölümü son derece dikkat çekici olsa da son dönemde ilgimi en çok çeken raporların başında bankalara ilişkin verilerin yayınlandığı raporlar geliyor.

Bankalar büyümüş, hem de her yönüyle büyümüş. Rakamlardan dikkatimi çekenlerden bazılarını şöyle not aldım:

  • Bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü Aralık 2022 itibarıyla 2021 sonuna kıyasla yüzde 55,7 artış göstermiş.
  • Aralıkta 2021 yılının sonuna kıyasla kullandırılan krediler yüzde 54,7 artmış.
  • Bankaların menkul değerler toplamında yüzde 60,5 artış kaydedilmiş.
  • Buna karşılık bankalardaki mevduat da artış göstermiş. Toplam artış oranı 2021 sonuna göre yüzde 67,1 olarak kaydedilmiş.
  • Özkaynak oranındaki artış toplamı yüzde 97,1 olarak açıklanmış.

BDDK (Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından açıklanan yukarıdaki veriler piyasanın durumu hakkında çok önemli bilgiler içeriyor. İnsanlar kredi çekip bankaları büyütürken bir taraftan da mevduat yatırmayı ihmal etmemişler.

Bankalardaki bu büyüme aslında enflasyonun bugün geldiği noktada beklenen bir büyüme. Enflasyon arttıkça tüketim harcamalarından imalat sanayine kadar para ihtiyacının da artmasıyla birlikte bu ihtiyacı karşılayan bankacılık sektörünün yerinde durması ya da zarar etmesi beklenemez.

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan bir raporda da veriler son derece dikkat çekici. Rapora göre 2022'deki toplam kartlı ödeme tutarı 2021'e göre yüzde 117 artış göstermiş. 2022 yılında kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim tutarı yıllık yüzde 120, banka kartıyla yapılan nakit çekim tutarı yüzde 50 artış göstermiş vaziyette. Aynı raporda internetten yapılan alışverişlerin toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 26'sını oluşturduğu da ifade ediliyor.

Rakamları dikkat çekmesi için yazdım ki zaten benim çok dikkatimi çekti. Genel olarak baktığımızda parayı bankadan temin edip yine banka aracılığı ile harcadık. Banka, paranın temininde harcanmasına kadar sürecin tamamında artık en etkili rolü üstlenmiş vaziyette.

Dikkatimi çeken diğer bir husus da internetten yapılan harcamaların artması oldu. Artık insanlar internet alışverişine tamamen adapte olmuş vaziyette.

Vaziyet bu, bankalarla olan ilişkimiz şu an had safhada. Kendileri de bu durumdan pek şikâyetçi değiller, zaten rakamlar da bu durumu gösteriyor.

Parayla münasebetimiz rakamsal olarak artsa da içerik olarak azalıyor. Yani en azından benim öyle oluyor, sizler umarım hem içerik olarak hem de miktar olarak iyi bir ilişki kurmayı başarabilmişsinizdir.

Sağlıkla kalın.