Ekonomist Mustafa Sönmez, Türkiye Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat ile ilgili aldığı kararın ardından dövizdeki olası hareketlilik konusunda dikkat çekti. Bankanın yabancı para mevduattan Kur Korumalı Mevduat'a dönüşüm hedefi uygulaması ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verme kararı, Sönmez'in de dikkatini çekti. Bu kararı değerlendiren Sönmez, gelecekteki döviz hareketliliğine işaret etti.

Dolar ve euro güne nasıl başladı? Güncel döviz kurları - 24 Temmuz 2024 Dolar ve euro güne nasıl başladı? Güncel döviz kurları - 24 Temmuz 2024

Sönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı koruma amacıyla enflasyonu yüksek tuttuğunu ve yarattığı Kur Korumalı Mevduat düzenlemesiyle yaklaşık 700 milyar TL'yi rantiyeye aktardığını belirtti. Sönmez, bu kararın yarın itibarıyla önemli bir kısmı güvenli liman olarak dövize yönelecek olan 3,5 trilyon TL birikime etki edeceğini ifade etti.

Bankaların enflasyonun %70 seviyesine doğru ilerlediği bir dönemde hangi faiz oranını sunacakları konusunda zorluk yaşayacağını ve bu durumun zarara neden olacağını belirten Sönmez, dövizde kalmama veya dövize geçmeme noktasında ikna edici bir argüman olmadığını vurguladı. Bu nedenle, dikkatlerin yarın döviz ve bankalarda olacağını belirtti.

Bankaların, enflasyonun %70 seviyesine yaklaşırken ne tür bir faiz politikası izleyecekleri konusu merak ediliyor.

Mustafa Sönmez'in Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımlar şu şekilde:

"Erdoğan, iktidarda kalmak uğruna, enflasyonu patlatma pahasına KKM diye birşey uydurdu ve yaklaşık 700 milyar TL rantiyelere aktarıldı. İktidar cepte, şimdi KKM'den dönebiliriz! Kolay mı? 3,5 trilyon TL KKM'de Önemli bir kısmı güvenli liman diye dövize yönelecek Yarın sıkı durun.

Banka TL'ye hangi faizi verse, akıl hep %70 yıllık enflasyonda olacak. Yine zarar. Dövizde kalmamak ve/veya dövize geçmemek için, ikna edici ne var elde? Yarın gözler bir dövizde olacak, bir de bankalarda. Bankalar, enflasyon %70'e yolcu iken, ne faiz önerecek?"

Editör: Nigar Topcu