Kurban Bayramı'na iki haftalık bir süre kala Ankara'daki kurban pazarları adeta sinek avlıyor.Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Mühye Mahallesi’nde kurulan kurban pazarında besiciler, hayvanlarını satmaya çalışıyor. Neredeyse müşteriye hiç denk gelinmeyen pazarda, besiciler maliyetlerin yüksek olmasından ve hayvanların ellerinde kalacak olmasından endişeli.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulan yıllık enflasyon oranı yüzde 69,80 iken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından gerçekleştirilen araştırmada ise enflasyon oranı yüzde 124,35 olarak açıklandı. Buna rağmen, kurbanlık fiyatlarındaki artış bu oranların da çok üzerinde.

Mayıs ayı yıllık enflasyonu 3 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da belli olacak. Türkiye’de mevcut asgari ücret 17 bin 2 TL, en düşük emekli maaşı ise 10 bin TL...


BÜYÜKBAŞ FİYATLARI 220 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre; Ankara'da büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen seneye göre yüzde 238, küçükbaş kurbanlık fiyatları ise yüzde 300 seviyesinde artış gösterdi. Bu artış sonrası büyükbaş kurbanlık fiyatları 220 bin TL'ye kadar çıktı. Küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 15-20 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.


''HALKIN ÇOĞU SADECE SORMAYA GELİYOR. BOŞ DÖNÜYORLAR''

Ortalama kurbanlık fiyatlarının 100 bin TL’den başlayıp 220 bin TL’ye kadar çıktığını belirten Karslı besici Köroğlu Dağdelen, halkın çoğunun sadece fiyat sormaya geldiğini, elleri boş döndüğünü, alım gücünün çok düşük olduğunu ifade etti.

Hem satan hem de alan için çok zor olduğunu belirten Köroğlu Dağdelen, insanların alım gücünün çok zayıf olduğunu, kendilerinin Kars’tan bin 300 kilometrelik yoldan geldiklerini, emek vererek bu hayvanları 2-3 yaşına kadar yetiştirip buraya getirdiklerini, emeklerinin karşılığını almak için hayvan yetiştirdiklerini fakat buraya geldiklerinde o talebi göremediklerini söyledi.

''ÇOĞU HAYVANLARINI GERİ GÖTÜRECEK''

Türkiye genelinde hayvancılığın bitme noktasında olduğunu belirten Dağdelen, hayvancılığa desteğin az olduğunu, maliyetlerin çok yüksek olmasından ötürü hayvanın da çok yüksek satıldığını ifade etti. Bir yem şu anda 500 TL olduğunu belirten Dağdelen, “Kurban satışları çok zayıf. Çoğu hayvanlarını geri götürecek. Geri götüremezse de çoğu zarar edecek ve batacak. Bu işten cayacaklar ve ‘Ben bu işi artık yapmayacağım’ diyecekler” ifadelerini kullandı.

''YEMİ 500 TL’DEN DEĞİL DE 200 TL’YE ALIRSAM, HAYVANA 160 BİN TL DEĞİL 120 BİN TL İSTEYECEĞİM''

“Ben hayvana yedirdiğim yemi 500 TL’den değil de 200 TL’ye alırsam, hayvana 160 bin TL istiyorsam otomatik olarak pazarlıkla 120 bin TL isteyeceğim” diyen Dağdelen, bu sorunun Maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklandığını, devletin, dışarıdan hayvan getirerek değil, çobanına, yemine destek vermesi gerektiğini ancak bu şekilde ekonomiye can katacağına inandığını belirtti.


''GEÇEN YIL DANAYI 65-70 BİN TL’YE VERİYOTDUK.ŞU ANDA BU HAYVAN 170-175 bin TL”

Geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarına yüzde 169 zam yapmak zorunda kalan Dağdelen, ''Geçen yıl 650 kilogramlık danayı 65-70 bin TL’ye veriyorduk. Şu anda bu hayvana 170-175 bin TL civarı istiyoruz. Bu esnek hali. Piyasa çok durgun. Bizim amacımız buradan yüksek bir kazanç elde etmek değil. Sadece hayvanlarımızı geri götürmemek amaçlı piyasayı daha da aşağı çektik. Esnek bir şekilde veriyoruz. Üstüne çok cüzi karlar koyuyoruz'' dedi.

Uğur Dündar barınakların içler acısı halini yazdı! Köpek ilk 72 saatte yuvalandırılmadıysa… Uğur Dündar barınakların içler acısı halini yazdı! Köpek ilk 72 saatte yuvalandırılmadıysa…

Editör: Gülşah Yıldız