Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, moderatörlüğünü Kübra Par'ın yaptığı Açık ve Net programında deprem ve sel felaketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, açıklamasında baraj güvenliğine dikkat çekerek Atatürk Barajı gövdesinin 10'un üzerinde deprem büyüklüğüne dayanacak şekilde dizayn edildiğini belirtti.

Bakan Kirişci'nin konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

'ATATÜRK BARAJI 10 ŞİDDETİNDE DEPREM OLACAK ŞEKİLDE DİZAYN EDİLDİ'

11 ilin içinde yer aldığı coğrafyada 140 adet baraj ve göletimiz var. Depremle ilgili olarak bunları sürekli takip etmemiz gerekiyor. Halihazırda uygulanan sistemlerimiz var. Biz dedik ki, bu ölçümler yatmez, teknolojinin imkanlarını kullanarak barajlarda acil durum ve kumanda sistemi. Barajlarda şöyle problemimiz oluyor. Büyük miktarda suyu tutmak için gövdenin dirineçli olması gerekiyor. Gövde zarar görürse, tarım arazisini alıp götürebilir. Baraj güvenliği çok önemli. Gövde barajlar yapılırken hesapların hepsi yapılıyor. Deprem büyüklüğü 10'un üzerinde olacak şekilde Atatürk Barajı gövdesi ona göre dizayn edilmiştir. Gövdede en ufak çatlakta, gelen suyun bulanıklığıyla ölçüyoruz. Barajın seviyesini kontrol ediyoruz. Baraja ilişkin gözlemlerimizin olması gerekiyor. Deprem veya başka felakette mutlaka bize sinyal vermesi gerekiyor. Deprem anında vanalar savakların açılmasını sağlıyor. Veya kendinden sonraki yerlere gerekli uyarılarda bulunuyor. Biz bunları fiziki olarak yapıyoruz. Şu anki barajlarımızda ölçümleri yapıyoruz.

'HEPİMİZİN GÖĞSÜNÜ KABARTACAK TEKNOLOJİ'

Bundan sonraki yapılacak barajlarda sistemi kuracağız. Şu andaki barajların birimlerini entegre edeceğiz. 109 adet içme suyu barajımız var. 6 aylık bir sürede teknolojik sisteme kavuşturuyoruz. Bu bizim açımızdan olmazsa olmaz teknoloji. Millet olarak hepimizin göğsünü kabartacak teknoloji. Bu zamana kadar 20 yılda 276 adet baraj sayısını 992'ye çıkardık. Su Kanunu'nun çıkması lazım. Su Yönetimi Geler Müdürlüğü politikaları belirliyor. Bütün bakanlıklar bunun tarafında. Türkiye'de suyun yüzde 77'sini tarımsal sulamada kullanıyoruz. Sulanabilir alanın 8,5 milyon hektar sulanabilir, 6.9 milyon hektarı şu anda sulanıyor. Modern basınçlı sulama.