Princeton profesörü ve New York Times'da köşe yazarlığı yapan ödüllü ekonomist Paul Krugman, ABD'de resesyon olasılığının düşük olduğunu söylerken artan enflasyonla beraber FED'in faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini belirtti.

Karar'dan Serkan Cömert'in haberine göre, Macmillan Learning'in ev sahipliğinde düzenlenen bir oturumda katılımcıların sorularını cevaplayan Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, 'FED'in faiz artırımları, insanların sandığı gibi ekonomiyi yavaşlatmıyor' dedi.

Yüksek enflasyonun üstesinden gelebilmek için FED'in faizleri daha fazla artırması gerekeceğini belirten Krugman, faiz oranlarının tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutulabileceğini söyledi.

Geçen yaz yüzde 9,1'e kadar yükselen enflasyonu kontrol altına tutabilmek için FED, faizleri neredeyse sıfırdan yüzde 4,5'e yükseltmişti. Faiz oranının daha da artırılması, harcama yerine tasarrufu teşvik ederek ve borçlanmayı daha maliyetli hale getirerek fiyat artışlarını frenleyebilir. Ancak faiz artırımı, talebi engelleyerek ekonomik gerilemeye yol açabilir.

'FAİZ ARTIRIMI DURURSA, ENFLASYON BASKISI ARTAR'

Krugman, enflasyon tehdidinin henüz azalmaması nedeniyle faizin daha fazla artırımını desteklediğini söyledi. 'Ekonominin yavaşladığına dair pek bir işaret yok' diyen Krugman, ABD'deki istihdam artışını ortaya koyan Ocak ayındaki rapordan önce farklı düşündüğünü belirtti.

Aynı zamanda Princeton profesörü ve New York Times'da köşe yazarlığı yapan Krugman, FED'in faiz artırımlarını durdurması durumunda yatırımcıların enflasyon baskılarını artıracak yatırım girişimlerinde bulunabileceği konusunda uyardı. Krugman, '(Faiz artırımları) şimdi dursaydı, piyasalar bunu temelde yatırım yapmak için bir işaret olarak algılarlardı' dedi ve 'Muhtemelen buna henüz hazır değiliz' diye ekledi.

'ABD HÜKÜMETİ 'BORÇ SINIRI KRİZİNİ' ÇÖZMELİ'

Business Insider'da yer alan habere göre Krugman, faiz oranlarının artmaya devam edeceğini öngörüyor, ancak uzun süreli bir ekonomik gerilemenin olası olmadığını düşünüyor. ABD'de resesyon olasılığının yüzde 25 olduğunu belirten Krugman, 'Resesyon yaşayacağımızı düşünmüyorum' dedi.

Nobel ödüllü ekonomist, ABD'li politikacıların borç sınırı krizini çözemezlerse bunun piyasaları ve ekonomiyi bir sarmalın içine sokabileceği konusunda uyardı. Vadesi gelen hazine bonolarını geri ödeyip ödemeyeceği konusunda artık ABD hükümetine güvenilemediği bir duruma gelinebileceğine dikkat çeken Krugman, '(Bu durumda) finansal bir çöküş yaşardık… Bu, resesyona girmenin bir yolu' dedi.

'KRİPTO PARA YASA DIŞI İŞLER DIŞINDA ÇOK FAZLA KULLANILMIYOR'

Bitcoin'i defalarca eleştiren Krugman, soru cevap sırasında kripto para ve türevleriyle ilgili, 'Kripto para birimleri, fidye ve yasa dışı şeyler dışında, insanların gerçek ekonomik işlemler için önemli ölçüde kullandıkları bir şey haline gelmedi' dedi.