Karşıyaka’nın tarihi rotasına yoğun talep: Yeni turlar yolda
Karşıyaka’nın tarihi rotasına yoğun talep: Yeni turlar yolda
İçeriği Görüntüle

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’in içme suyu kalitesi, kayıp-kaçak oranı ve altyapı sorunları üzerinden İZSU’yu eleştirdi. Kentteki suyun yüzde 32’sinin abonelere ulaşmadan kaybolduğunu öne süren Kaya, İzmir’in uzun vadeli ve bilimsel bir altyapı planına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İZSU’nun musluk suyunun güvenle tüketilebileceğine yönelik açıklamalarını hedef alan Kaya, İzmirli vatandaşların önemli bir bölümünün musluk suyunu içmekte ve bu suyla çay demlemekte tereddüt yaşadığını savundu.

MUSLUK SUYUNA GÜVEN TARTIŞMASINI GÜNDEME TAŞIDI

Su konusunun doğrudan halk sağlığını ilgilendirdiğini belirten Kaya, içme suyu ve kanalizasyon altyapısının açıklamalarla değil, bilimsel planlama ve yatırımla yönetilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaya, “Bu açıklamaları yapanlar evlerinde en son ne zaman musluk suyu içti? İzmirli hemşehrilerime soruyorum; kimler evinde musluktan güvenle su içebiliyor? Vatandaş bırakın içmeyi, musluk suyuyla çay demlemeye bile tereddüt ediyor” dedi.

YÜZDE 32’LİK SU KAYBINA DİKKAT ÇEKTİ

İzmir’deki içme suyu şebekesinin eski ve yıpranmış olduğunu savunan Kaya, kaynağından çıkan suyun yüzde 32’sinin tüketiciye ulaşmadan kaybolduğunu ileri sürdü. Kaya, bu oranın her üç bardak sudan yaklaşık birinin musluğa ulaşamaması anlamına geldiğini belirtti.

Kaya’nın paylaştığı hesaplamaya göre, son altı yılda kaybolan içme suyunun ekonomik karşılığı yaklaşık 7,5 milyar liraya ulaştı. Oluşan maliyetin su faturaları üzerinden vatandaşlara yansıdığını savunan Kaya, yüksek faturalara rağmen altyapı sorunlarının çözülemediğini söyledi.

AYRIŞTIRMA HATLARI İÇİN RAKAM VERDİ

Arıtma tesislerinin kapasitesini de yetersiz bulan Kaya, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması çalışmalarının tamamlanmadığını öne sürdü. İzmir’de ihtiyaç duyulan ayrıştırma hattı uzunluğunun 5 bin kilometre olduğunu belirten Kaya, mevcut hattın yalnızca 850 kilometre seviyesinde kaldığını ifade etti.

UZUN VADELİ ALTYAPI YATIRIMI ÇAĞRISI YAPTI

İzmir’in içme suyu sorunlarının geçici açıklamalarla çözülemeyeceğini vurgulayan Kaya, kentin su kayıplarını azaltacak, arıtma kapasitesini güçlendirecek ve kanalizasyon altyapısını yenileyecek kapsamlı bir yatırım programına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Kaya, “İzmir’in musluk suyu içilebilir propagandasına değil, gerçekçi, bilimsel ve uzun vadeli bir altyapı devrimine ihtiyacı var. Vatandaş artık kuru açıklamalar değil, musluğunu güvenle açabileceği bir şehir istiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi