İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ 79'u müteahhit 184 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 71 kişi hakkında yakalama kararı verildiğini, 55 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu, şu anda 2 kişinin gözaltında olduğunu açıkladı. Süleyman Soylu ise hem fahiş fiyatlara hem kira yardımına değindi.

Bakan Bozdağ yaptığı açıklamada, 'Enkaz kaldırma çalışmalarını yıkılan binalarda tamamladık. Vefat edenlerle ilgili kimliklendirme tamamen tamamlanmış oldu. Diyarbakır'da vefat edenlerden kimliklendirilmeyen kalmadı. Vefat edenlere tekrardan başsağlığı diliyorum' dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

'Deprem sürecinden sonra adli süreçlerin sağlıklı işlemesi amacıyla tüm çalışmalar yürütülüyor. Adli soruşturmalar nedeniyle ceza soruşturmasına esas olmak üzere binalardaki delil tespit işlemleri devam ediyor. Aksi yöndeki beyanların gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim. 7 bin 598 bilirkişi incelemesi yapıldı. 184 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 71 kişi hakkında yakalama kararı verildiğini, 55 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu, şu anda 2 kişinin gözaltında olduğunu burada ifade ediyorum.

Deprem bölgelerinde hırsızlık vakalarına baktığımızda 351 vaka olduğunu görüyoruz. Yağma konusuna gelince vaka sayısı sadece 4'tü. Tutuklama sayısı da 4'tür. Adli veriler yağma konusundaki algı operasyonunun gerçeği göstermediğini yansıtmaktadır. Dolandırıcılıktan 7 kişi tutuklandı.

Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde Isias Otel'de KKTC'den gelen 35 kardeşimiz hayatını kaybetmişti. Allah'tan rahmet diliyorum. Ersin Tatar, aradı ve benden adli konularda bilgi aldı.

Kamuoyunda Isias otelle ilgili gizlilik kararı verildiğine dair iddialar var. Gizlilik kararı verilen herhangi bir soruşturma yoktur.

Yaşanan zorluklardan fayda sağlamak isteyenlere karşı hukuk gereğini yapacaktır. Çok ağır cezalar içeren özel düzenlemeler yapacağız.

Bakan Bozdağ'dan sonra konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 'Hem Diyarbakır'ımıza hem de diğer 10 ile başsağlığı diliyorum. Bunu deprem olarak tanımlamak bu afeti tam olarak anlatamamak gibi bir anlayışla bizi karşı karşıya bırakır. Biz daha önce depremler yaşadık, bu kadar yaygınını hem görmedik hem de tecrübe etmedik. Antakya'da sadece 1 milyon ton enkazdan bahsediyoruz. 26 binin üzerinde toplam arama kurtarma çalışması yapılan bina var. 3 Hollanda büyüklüğü olan bir depremle karşı karşıya kaldık. Hala daha da artçıları devam eden bir afetle karşı karşıyayız. 'ifadelerini kullandı

İlk kez kira yardımı yapılacak

Süleyman Soylu, depremzedelere kira yardımı yapılacağını duyurarak 'Kiracıla 3 bin ev sahiplerine 5 bin TL'lik kira desteği olacak. İlk kez bir depremde kiracılara kira yardımı yapılacak. Taşıma yardımı yapılıyordu. İlk kez dengeli bir taşıma yardım 15 bin TL' ifadelerinde bulundu.

Süleyman Soylu açıklamalarına şöyle devam etti:

Deprem zamanı askerin çıkmasına müsaade edilmedi dendi. Milli Savunma Bakanımız da ben de cevap verdim. Depremdeki travmaları kaldırmak için topyekün mücadele yaparken, birileri dedikodu mücadelesine devam ediyor. Deprem 4.17'de oldu. Biz 5.00'da AFAD'daydık. Depremde uluslararası yardım istedik. Bu kadar çabuk bir şekilde yardım istedik. Uluslararası yardım istediğimiz yerde kendi askerimizden zaten yardım istedik. Askerin çıkmadığına dair söylentilerle ilgili olarak yakışmadığını, hepimizin sorumlu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Güvenlik konusunda işin başından itibaren bölgedeki güvenlik sayısını 3 katına çıkardık. Çünkü enkazlar var. Konulmaması gereken enkazlar var. Burada enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Bir kısım araçları kamu bir kısmı özel sektör araçları ile aktarıyoruz.

Nitelikli yıkım için bütün yükleniciler çalışmalarına başladı. Ağır hasarlı binalar için, artçı depremler devam ediyor. Vatandaşlarımızın binalardan uzak durmasını önemle uyarıyoruz. Vatandaşımız eşyasını taşımak istiyor. Benim evim az hasarlı diyor.

Son olarak fahiş fiyatla beraber milletimizin canını acıtanların peşindeyiz. Bunu yanlarına bırakmayacağız. OHAL'in bütün imkanları kullanacağız. O paranın bir faydası da olmaz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize geçmiş olsun.