Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın partisine karşı yürüttüğü baskıları “hukuki darbe girişimi” olarak nitelendirdi ve buna karşı sert sözlerle karşılık verdi.

Özel, partisinin bu baskılara karşı farklı hazırlıkları olduğunu vurgularken; bunlar arasında Türkiye’de “hayatı durma noktasına getirecek barışçıl ama son derece etkili sivil itaatsizlik eylemleri”nin de yer aldığını ifade etti.

Financial Times’a konuşan Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de Rusya’daki gibi tek parti düzeni kurmayı amaçladığını öne sürerek, “Erdoğan artık seçimleri kazanamayacağını biliyor. Bu yüzden Rusya'daki gibi (zayıf) muhalefet partileri istiyor.” dedi.

AK Partili Kaya’dan Harmandalı uyarısı: İzmir'de çöp dağları yine kapıda!
AK Partili Kaya’dan Harmandalı uyarısı: İzmir'de çöp dağları yine kapıda!
İçeriği Görüntüle

Özel, iktidarın “gelecekte iktidar adayı olan partiye darbe yapmaya çalıştığını” savundu.

Özel, “Son seçimleri kazanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi olan ve tüm anketlerde önde olan partiyi ele geçirmeye çalışıyorlar... Otoriter bir hükûmetle karşı karşıyayız ve tek seçenek direnmek. CHP giderse Türkiye de gider.” ifadelerini kullandı.

Özel, alt mahkemelerin seçimlere yönelik hüküm verme yetkisi olmadığını belirterek, CHP’nin bu tür kararları kabul etmeyeceğini açıkladı.

Ancak Özel, “Eğer Erdoğan kirli bir oyun oynuyorsa biz de aynı oyunu oynar, geçmiş seçimlerin meşruiyetini sorgularız.” diyerek rest çekti.

Özel, bu çerçevede Erdoğan’ın kazandığı seçimlerin yanı sıra 2017’deki başkanlık referandumunun bile yeniden tartışmaya açılabileceğini söyledi.

CHP’nin demokratik ve barışçıl direnme planları üzerinde çalıştığını dile getiren Özel, gerekirse “on milyonların” sokağa çıkabileceğini belirtti.

CHP lideri, “Onun (Erdoğan) hazırlık yapmasını istemiyorum... Bizim tepkimizin ne olacağını tahmin etmeye çalışıyor.” dedi.

Özel, “Türkiye'deki tüm yargıçların Erdoğan'ın kontrolü altında olmadığının ortaya konması gerek.” diyerek, böyle bir hamlenin “riskli” olduğunu, Türkiye’de hukukun üstünlüğünü daha da zayıflatabileceğini de ekledi.

CHP Genel Başkanı, “Erdoğan kanunsuz ama CHP kanunlara uyuyor.” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.

Muhabir: Batuhan Yavuz