İzmir’in tanınmış firmalarından Marbil Yağ Sanayi ve aynı aileye ait Selesta Kozmetik Gıda Sanayi, İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusunda bulundu. 1936’dan bu yana faaliyet gösteren ve zeytinyağı sektörünün köklü markalarından biri olan Marbil için, şirketin 3. ve 4. kuşak temsilcileriyle birlikte geçici mühlet kararı verildi.


Mahkeme, 2 Aralık 2025 tarihi itibarıyla üç aylık geçici konkordato sürecini başlatırken, bağımsız denetçi ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bünyamin Sincî'yi geçici konkordato komiseri olarak atadı.

Dosyada, konkordato şartlarının başvuru için yeterli görüldüğü belirtilirken, ilk duruşmanın 26 Şubat 2026 tarihinde yapılacağı bildirildi. Bu süreçte şirket alacaklıları, yedi günlük itiraz süresi içinde dilekçeyle mahkemeye başvurabilecek.

1936 yılında kurulan firma konkordato ilan etti

Marbil Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş., Girit göçmeni İsmail Bilginoğulları tarafından 1936 yılında kuruldu. Kuruluş amacı, o dönemde yaygın olmayan zeytinyağı kullanımını teşvik etmekti. “Sofranıza tat, evinize sağlık” sloganıyla yola çıkan şirket, zamanla rafineri ve paketleme tesisleri kurarak sektörün önemli oyuncularından biri haline geldi.

Bilginoğulları (1)

Bugün Torbalı’daki modern tesislerinde faaliyetlerini sürdüren Marbil, başta natürel zeytinyağı olmak üzere birçok ürünün üretim ve ihracatını yapıyor. Firma, iç pazardaki güçlü konumunun yanı sıra yurt dışına da ürün tedarik eden bir yapıya sahip.

Batıçim’de hisseler el değiştirdi: Büyük ortak değişti
Batıçim’de hisseler el değiştirdi: Büyük ortak değişti
İçeriği Görüntüle

Selesta Kozmetik geçici mühlet aldı

Konkordato talebinde bulunan bir diğer şirket olan Selesta Kozmetik, Bilginoğulları ailesinin gıda dışı sektörlerdeki yatırımı olarak dikkat çekiyor. Gıda, kozmetik ve kişisel bakım alanında ürün çeşitliliğiyle öne çıkan Selesta, özellikle doğal içerikli formülleriyle biliniyor.

Her iki firmanın da mali yapılarındaki sıkıntıların nedenine ilişkin kamuoyuna henüz detaylı bir açıklama yapılmazken, geçici mühlet sürecinin ardından şirketlerin konkordato şartlarını yerine getirip getiremeyeceği mahkemece değerlendirilecek. Süreç sonunda konkordatonun kesinleşip kesinleşmeyeceği, alacaklılarla yapılacak görüşmelerin sonucuna göre netleşecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ