İzmir’in Bayındır ilçesindeki Efe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, zihinsel engelli ve otizmli 8 öğrencisine “Sevgi İzi” uyguladı. Öğrencilerin sol bileklerine işlenen ve emniyet sistemine kaydedilen 5 haneli kod sayesinde, kaybolmaları halinde kimliklerinin belirlenerek ailelerine kısa sürede ulaşılması hedefleniyor.

Kendisini ifade etmekte zorlanan özel gereksinimli bireylerin güvenliğini artırmayı amaçlayan uygulama, ailelerin de çocuklarının kaybolma ihtimaline ilişkin kaygılarını azalttı. Merkez yetkilileri, projeyi öğrenen başka ailelerden de talepler gelmeye başladığını bildirdi.

BEŞ HANELİ KOD EMNİYET SİSTEMİNE KAYDEDİLDİ

Proje kapsamında merkezde eğitim gören 8 öğrencinin sol bileğine kendilerine özel 5 haneli kod dövmesi yapıldı. Kodlara ilişkin kimlik ve iletişim bilgileri emniyet birimlerinin erişebildiği sisteme kaydedildi.

Öğrencilerden birinin kaybolması ve kendisini ifade edememesi durumunda bileğindeki kod üzerinden ailesine ulaşılabilecek. Uygulamanın, özellikle bağımsız hareket etmekte güçlük yaşayan bireylerin sosyal yaşamda daha güvenli yer almasına katkı sağlaması amaçlanıyor.

‘ S E V G I I Z I’ D O V M E S I I L E O Z E L G E R E K S I N I M L 1406526 417913

“EĞİTİM DÖRT DUVAR ARASINDA KALMIYOR”

Özel eğitim öğretmeni Miray Er, öğrencilerin uygulama sırasında kısa süreli korku ve tedirginlik yaşadığını ancak daha sonra kodun kendilerini güvende tutma amacını anladıklarını söyledi.

Özel gereksinimli bireylerin eğitimlerinin yalnızca sınıfla sınırlı olmadığını vurgulayan Er, “Her zaman kendilerini güvende hissetmelerini, ailelerinin de tedirgin olmadan çocuklarıyla sosyal hayata katılabilmesini istiyoruz” dedi.

Bayraklı’da yeni park ve otopark hizmete açıldı
Bayraklı’da yeni park ve otopark hizmete açıldı
İçeriği Görüntüle

AİLELERİN GELECEK KAYGISI AZALDI

Beş haneli kodun ailelere ulaşılmasını sağlayan bir iletişim köprüsü görevi gördüğünü belirten Er, ailelerden sıklıkla “Biz olmadığımızda çocuklarımız ne yapacak?” sorusunu duyduklarını anlattı.

Uygulamanın veliler tarafından istekle karşılandığını dile getiren Er, çocuklarının bileğindeki kod sayesinde ailelerin kendilerini daha güvende hissettiğini söyledi. Projeyi gören ve bilgi alan başka ailelerin de merkeze başvurmaya başladığını ifade etti.

“KAYBOLURSAK HEMEN BİZİ BULACAKLAR”

Orta düzey zihinsel yetersizlik tanısı bulunan 27 yaşındaki Hasan Nilüfer, uygulamanın amacını bildiğini belirterek, “Bu dövme Sevgi İzi. Kaybolursak hemen bizi bulacaklar. Dövmeyi sevdim ve kendimi güvende hissettim” diye konuştu.

Dövme yapılırken biraz acı hissettiğini ve korktuğunu anlatan Nilüfer, uygulamanın ardından kendisini mutlu ve güvende hissettiğini söyledi.

Kaynak: DHA