İzmir’de, katledilen gazeteci Hrant Dink anısına hazırlanan heykel törenle açıldı. Halkların Köprüsü Derneği’nde ziyarete açılan eser, Dink’in hafızasını, barış ve birlikte yaşam çağrısını simgesel bir anlatımla görünür kıldı. Heykeltıraş Çağdaş Erçelik’in imzasını taşıyan çalışmada, Dink’in ceketine yerleştirilen güvercin figürü dikkat çekti.

Açılışta yapılan konuşmalarda Hrant Dink’in gazeteciliği, diyalog çağrısı ve toplumsal hafızadaki yeri vurgulandı. Törende, heykelin yalnızca bir anma eseri değil, inkâra karşı bir duruş anlamı taşıdığı belirtildi.

Heykel 5

GÜVERCİN FİGÜRÜ DİKKAT ÇEKTİ

Heykeltıraş Çağdaş Erçelik, eserde güvercin figürünü Hrant Dink’in ceketinde konumlandırdığını söyledi. Erçelik, güvercinin Dink’in göğsünden havalanır biçimde tasarlandığını belirterek, çalışmanın hafıza ve özgürlük fikrine gönderme yaptığını ifade etti.

Çeşme'de silahlı saldırı: Dilan Polat’ın koruması hayatını kaybetti
Çeşme'de silahlı saldırı: Dilan Polat’ın koruması hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Heykel, bu yönüyle yalnızca bir portre çalışması olarak değil, Dink’in yaşamı boyunca savunduğu barış, diyalog ve yüzleşme çağrısının simgesel bir anlatımı olarak değerlendirildi.

Heykel 1

“İNKÂRA KARŞI BİR DURUŞ”

Törende konuşan Halkların Köprüsü Derneği Kurucusu Cem Terzi, heykellerin toplumsal hafızadaki yerine dikkat çekti. Terzi, Hrant Dink anısına yapılan bu heykelin yalnızca bir anma olmadığını, aynı zamanda inkâra karşı güçlü bir duruş anlamı taşıdığını vurguladı.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Nuray Pehlivan ise Hrant Dink’in temsil ettiği diyalog ve birlikte yaşam kültürünün yaşatılmasının önemine işaret etti.

GAZETECİLİĞİNE VURGU YAPILDI

Açılışa katılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de konuşmasında Hrant Dink’in gazeteciliğine değindi. Gappi, Dink’in kalemini satmayan, dürüst, diyalog ve barıştan yana bir gazeteci olduğunu belirtti.

Gappi, Dink’in kişisel çıkarlarını değil, meslek onurunu gözeterek çalışan kıymetli bir meslektaş olduğunu ifade etti.

TÖRENE ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Açılış törenine Agos Gazetesi’nden Pakrat Estukyan ve çok sayıda davetli de katıldı. Hrant Dink heykeli, Halkların Köprüsü Derneği salonunda ziyaretçilere açıldı.

Heykel, hafıza, yüzleşme ve birlikte yaşama iradesini simgeleyen bir anıt olarak İzmir’de yerini aldı.

Kaynak: Haber Merkezi