Türkiye Varlık Fonu’nun İzmir Alsancak Limanı’nın yük bölümünün işletmesini devretmesinin ardından, limanın yolcu kısmı için de yeni bir adım atmaya hazırlandığı iddia edildi. Tekreferans’ın haberine göre Fon, kruvaziyer gemilerinin yanaştığı alanda kapsamlı bir dönüşüm planlıyor. Mevcut binaların yıkılarak yerine otel, alışveriş merkezi ve restoranların yer aldığı Galataport benzeri bir kompleks yapılmasının gündemde olduğu öne sürüldü.

Yolcu bölümünde sil baştan dönüşüm

Habere göre kruvaziyer yolcu iskelelerinin bulunduğu bölümdeki tüm yapıların kaldırılması planlanıyor. Yeni projede otel ve lüks markaların yer alacağı alışveriş alanlarının yanı sıra restoranların da bulunacağı ifade ediliyor. Rıhtım düzenlemelerinde de kapsamlı değişiklik yapılacağı belirtiliyor.

Fon turizm gruplarıyla temas halinde

Söz konusu yatırımı, limanın yolcu bölümünü devralacak turizm sektöründe uzmanlaşmış gruplardan biri gerçekleştirecek. Fonun kruvaziyer liman işletmecileri ve çeşitli turizm gruplarıyla temas yürüttüğü iddia edildi.

TÜRK-İŞ açıkladı: Yoksulluk sınırı 114 bin TL’yi geçti
TÜRK-İŞ açıkladı: Yoksulluk sınırı 114 bin TL’yi geçti
İçeriği Görüntüle

Bu kapsamda yeni bir şirket kurulmasının da gündeme gelebileceği konuşuluyor. Yük limanında olduğu gibi yolcu rıhtımlarının devrinin de kısa süre içinde somutlaşabileceği belirtiliyor.

İzmirlilere de açık olacak iddiası

Projeyle oluşturulacak alanın yalnızca kruvaziyer yolcularına değil, İzmirlilere de açık olacağı ifade ediliyor. Ancak başta Kordon ve Kemeraltı esnafı olmak üzere kentte trafik ve ticari dengeler açısından tartışma yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Benzer proje daha önce gündeme gelmişti

2010 yılında İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın hazırladığı ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın onay verdiği projede de yolcu bölümüne otel ve büyük ölçekli alışveriş merkezi yapılması planlanmıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca açılan ihaleye tek teklif verilmesi ve kamuoyundaki tepkiler nedeniyle süreç iptal edilmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ