EYT sonrası erken emeklilik isteyenler için açıklama geldi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun “Hükümetin bu konuda şu anda ben bir çalışma yapmadığını biliyorum” dedi.

EYT yasası ile 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayan milyonlarca kişi emekli oldu ya da yaş şartı olmadan prim gününü doldurmayı bekliyor. Ancak 9 Eylül 1999'dan sonra yani bir gün sonra çalışmaya başlayan ile aralarında 17 yıla yakın bir fark oluştu. EYT ile emekli olanlar 43 yaşında emekli olurken, 9 Eylül 1999'da çalışmaya başlayanlar 60 yaşında emekli olacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun kademeli emeklilik konusuna ilişkin son dakika gelişmelerini anlattı:

“Açıkçası bu konuda bir çalışma olduğunu bilmiyorum. Sadece hükümet yetkilileri ‘bu konuyu şimdilik kapatmıyoruz’ demişlerdi. Fakat maalesef hükümetin bu konu ile ilgili bir çalışması yok.

Bu nedenle 8 Eylül 1999 yılından sonra sigortalı olanlar yerel seçim öncesi kendilerine yasal bir hak verilerek yaşta bir miktar indirim yapılabilir mi diye sabırsızlıkla bekleyen kişiler burada üzülebilirler.

Mesela staj ve çıraklık sigortası için de hak verileceği söyleniyordu. Ancak geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir açıklama yaptı. ‘Böyle bir çalışmamız yok’ dediler. Bu nedenle hem stajyer ve çıraklarla hem de kademeli emeklilikle ilgili bir çalışma yok.”

KADEMELİ EMEKLİLİKTE TARİHİ VERDİ

“Kademeli emeklilik konusu Türkiye’de 8 Eylül 1999 tarihine kadar ilk kez sigortalı olanlarda kadınlarda ve erkeklerde yaş şartı yoktu.

1 gün sonrasında 9 Eylül tarihinde sigortalı olup 30.04.2008 tarihine kadar sigorta girişi olan kişilerin emekli olabilmesi için kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını tamamlamaları ve prim gün sayısı da 5975 günden 7000 güne çıktı” diyen Erdursun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Prim gün sayısını da tamamlamaları gerekiyor. Bir çalışma olur mu, olur! Bir sonraki genel seçimde olabilir. Seçim zamanında mı olur, erken mi olur bilemeyiz. Ancak bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha çok gündem olur. Hükümetin bu konuda şu anda ben bir çalışma yapmadığını biliyorum.”

BAKAN IŞIKHAN’DAN BAĞ-KUR’LUYA ERKEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-kur'luların prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesine ilişkin, “Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur.

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen 86 yaşında öldü! FETÖ elebaşı Fethullah Gülen 86 yaşında öldü!

Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.

Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Her zaman olduğu gibi bu vaademizi de inşallah yerine getireceğiz” diyerek yaptığı açıklamasından sonra gözler bir kez daha kademeli emeklilik düzenlemesine çevrildi.

Editör: Aliye Tulum