Batuhan KAYA/Dijital Gaste- İzmir’in kent gündeminde önemli bir yer tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan 4 binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devri ile ilgili başlayan kriz bugün yeniden tırmandı.

Devredilen binalar arasında yer alan Meslek Fabrikası için verilen tahliye süresine karşı başlatılan nöbetin ardından süreç 2 hafta ertelenmişti.

Tahliye için tanınan süre bugün doldu.

Bununla birlikte, sabah saatlerinde Meslek Fabrikası’na polis ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.

CHP'de gözler o tarihe çevrildi: Grup toplantısı yapılacak
CHP'de gözler o tarihe çevrildi: Grup toplantısı yapılacak
İçeriği Görüntüle

Emniyet güçleri bina çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, fabrika önüne barikat kuruldu.

Binaya giriş çıkışlar kapatıldı.

Mülkiyetin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçtiği Meslek Fabrikası’nda, sabah saatlerinde gerçekleştirilen polis müdahalesinin ardından tespit çalışmalarına başlandı.

Genel Müdürlük ekipleri incelemelerini sürdürürken, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Levent Yıldır ile Genel Sekreter Zeki Yıldırım’ın da bina içerisinde bulunduğu öğrenildi.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yürütülen işlemin hukuka aykırı olduğunu savunarak tespit çalışmalarının durdurulmasını talep etti.

Protestolar sürüyor

Çok sayıda CHP'li milletvekili, STK üyesi ve vatandaş alana gelerek Meslek Fabrikası'nda yaşananları protesto etmeye başladı. Öte yandan, partililer de protestolara destek verdi.

Gerilim tırmandı, polis barikatı yıkıldı

Son olarak CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan binaya girmek üzere polis ekipleriyle müzakereye başladı. Arslan'ın polis müdahalesiyle karşılaşmasının ardından alanda gerilim tırmandı.

Göstericiler polis barikatını yıkarak Meslek Fabrikası'na doğru ilerlemeye başladı.

Göstericiler polisin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı.

Bina etrafında "Fabrika halkındır, halkın kalacak!", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Direne direne kazanacağız" sloglanları duyuldu.

TOMA geldi

Sıcak anların devam ettiği bölgeye İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TOMA sevk edildi. Aracın bölgede hazır bulundurulduğu gözlemlendi.

Vekiller Meslek Fabrikasına girdi ama eylem bitmedi!

Meslek Fabrikası önünde polis, göstericiler ve CHP’li milletvekilleri arasında “milletvekillerinin fabrikaya alınmaması” nedeniyle başlayan arbede, milletvekillerinin içeri alınmasıyla şimdilik son buldu.

Milletvekilleri içeri girdikten sonra göstericilere “yolu açmaları” yönünde çağrıda bulunurken, göstericiler yolu “TOMA’nın gelerek müdahale edeceğini” ifade ederek açmadı.

CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün “Şimdi yolu açalım, eylemimiz bitmeyecek aksine sonuç alana kadar devam edeceğiz” sözleri de karşılık bulmadı.

CHP’li vekiller ve CHP İzmir İl Başkanı Güç, kapanan yolun açılması için göstericilerle konuştu.

Göstericiler yolu açtı, TOMA çekildi

Meslek Fabrikası önünde yapılan gösteriler sırasında oluşan kalabalık, bölgede ulaşımın kilitlenmesine neden oldu. Araç trafiğinin kapandığı yolun açılması için polis çağrı yaptı. Yolun uzun süre açılmaması üzerine "Yol açılmazsa müdahale yapılacak" şeklinde anons geçildi.

TOMA müdahalesi başlamadan CHP'li vekiller ve Çağatay Güç, göstericilerle yolun açılması için konuştu.

Yolun açılması üzerine TOMA geri çekildi.

Muhabir: BATUHAN KAYA