Yeni bir varyant Afrika'da korkulan boyutlara ulaşmaya başladı. Afrika'da önceden maymun çiçeği virüsü olarak da bilinen M çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını da aşan ve hızla yayılan virüse karşı Afrika'nın kamu sağlığı kurumu Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), acil durum ilan etmeye hazırlanıyor.
Yakın temas yoluyla bulaşan maymun çiçeği virüsü (mpox), grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden oluyor. Çoğu vaka hafif olarak seyrediyor olsa da ölümcül de olabiliyor.
Yakın temas ile kolay yayılıyor!
Clade Ib olarak bilinen ve çoğunlukla Kongo'da dolaşan yeni varyantın, çocuklar arasında olduğu gibi, rutin yakın temas yoluyla daha kolay yayıldığı görülüyor.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya Perşembe günü yaptığı açıklamada, Afrika'da bildirilen vakaların 2022-2023 arasında %79, 2023-24 arasında ise %160 arttığını belirterek "İşte bu tam olarak bizi endişelendiren hususlardan biri" dedi.
Kaseya, Salı günü Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla "onların onayını almak" için görüşmelerde bulunacağını ve kıta organı için yeni bir güç olan halk sağlığı acil durumu ilan etme konusunda rehberlik edeceğini sözlerine ekledi.
Kaseya, bunun aynı zamanda yerli ve uluslararası kaynakların harekete geçirilmesine ve aşı araştırma ve geliştirmesinin hızlandırılmasına olanak sağlayacağını belirterek, Alman ilaç üreticisi BioNTech'in yöneticileriyle önümüzdeki hafta yapılacak muhtemel beyanın ardından aşı üretimini artırma konusunda görüşmelerde bulunduğunu da ifade etti.
WHO: Bu yıl vakalarda artış yaşanıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'nın bu yıl vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşadığını söyledi.
Reuters'a konuşan DSÖ'nün Kongo'daki sözcüsü, Kongo'da bu yıl şu ana kadar 503 ölüm dahil 13.000'den fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023'ün başından bu yana buradaki toplam vaka sayısının 1.000'den fazla ölümle birlikte yaklaşık 27.000'e çıktığını söyledi.
WHO'nun açıklamasına göre, daha önce mpox'tan etkilenmeyen Kongo'nun doğusundaki Ruanda, Uganda ve Kenya'da Temmuz ortasından bu yana yeni varyant vakaları rapor edildi.
BM kurumu, "Salgına verilen tepkiyi iyileştirmek amacıyla bulaşma modellerini daha iyi anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekiyor" dedi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), klinisyenleri ve sağlık departmanlarını ölümcül yeni tür hakkında bilgilendirmek için Çarşamba günü ikinci bir sağlık uyarısı yayınladı. DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo'daki salgının uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediğini tartışmak için bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.
Pazartesi günü Afrika CDC'si, mpox müdahalesi için Afrika Birliği'nden 10,4 milyon dolarlık acil durum finansmanı sağlandığını belirtti.
Maymun çiçeği virüsü nedir?
Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesinin diğer üyeleri arasında çiçek hastalığına yol açan Variola virüsü, sığır çiçeğine neden olan Cowpox virüsü ve çiçek aşısı üretiminde kullanılan Vaccinia virüsü bulunur.
Her ne kadar hastalığın adı maymun çiçeği olsa da, bu virüsün asıl kaynağı kemirgenlerdir. 1958 yılında, bir araştırma amacıyla tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtiler gösteren iki farklı salgın sonucunda bu virüs tespit edildi. Bu nedenle, virüs maymun çiçeği olarak adlandırıldı.
Maymun çiçeği virüsünün insanlardaki ilk enfeksiyonu 1970 yılında tespit edildi. O tarihten itibaren, hastalık Afrika kıtasında nadir vakalar şeklinde düzenli olarak görülüyordu. Özellikle Batı ve Orta Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına sahip bölgelerinde uzun yıllardır bilinen bu hastalık, bazen bölgeden ihraç edilen hayvanlar aracılığıyla diğer bölgelere de yayılabiliyor.