İzmir’de son günlerde etkili olan yağışların ardından Balçova Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 81,04’e yükseldi. Devlet Su İşleri’nin bilgilendirmesi sonrası, dolusavak kapakları açılarak kontrollü su tahliyesi başlatıldı.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), tahliye edilen suyun Ilıca Deresi yatağı üzerinden deşarj edildiğini duyurdu ve bölge için taşkın uyarısı yaptı.

Dolusavak kapakları açıldı

İZSU açıklamasında, baraj güvenliğini sağlamak ve kontrolsüz taşkın riskini önlemek amacıyla su tahliyesine geçildiği belirtildi. Tahliye işleminin barajdaki su seviyesine göre değişkenlik göstereceği kaydedildi.

Yetkililer, dere yatağındaki su debisinde ani yükselmeler yaşanabileceğine dikkat çekti.

“Dere yatağına yaklaşmayın”

İZSU tarafından yapılan duyuruda Ilıca Deresi çevresinde bulunan vatandaşlar, besiciler, işletmeler ve tüm kurumlar uyarıldı.

Taşkın periyodu tamamlanana kadar dere yatağına yaklaşılmaması ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Ani su yükselişine dikkat

İZSU, saha ekiplerinin yönlendirmelerinin takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, can ve mal güvenliği açısından vatandaşların dikkatli olması çağrısında bulundu.

İzmir'de kayıp olarak aranan 16 yaşındaki kız Manisa’da bulundu
İzmir'de kayıp olarak aranan 16 yaşındaki kız Manisa’da bulundu
İçeriği Görüntüle

İZSU UYARDI

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından Balçova Barajı'ndan yapılacak su tahliyesi hakkında gerçekleştirilen duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"Değerli Hemşehrilerimiz, DSİ’den 17.02.2026 tarihinde tarafımıza iletilen resmi bilgilendirmeye istinaden; Balçova Barajı’ndaki su seviyesi, yoğun yağışlar neticesinde %81,04 aktif doluluk oranına ulaşmıştır. Baraj güvenliğini korumak ve kontrolsüz taşkın riskini önlemek amacıyla, 16.02.2026 tarihi itibarıyla dolusavak kapakları açılarak kontrollü su tahliyesi başlatılmıştır. Tahliye edilen su, Ilıca Deresi yatağı üzerinden deşarj edilmektedir. Bu kapsamda;

Ilıca Deresi yatağı civarında bulunan vatandaşlarımızın,
Dere yatağı çevresinde faaliyet gösteren besicilerin, işletmelerin ve tesislerin,
Bölgedeki tüm kurum ve kuruluşların,
Can ve mal emniyeti bakımından taşkın periyodu tamamlanana kadar dere yatağına yaklaşmamaları ve son derece tedbirli olmaları önemle rica olunur. Tahliye işlemi barajdaki su seviyesine göre değişkenlik gösterebileceğinden, dere yatağındaki su debisinde ani yükselmeler yaşanabilir. Lütfen saha ekiplerimizin ve ilgili birimlerin yönlendirmelerini dikkatle takip ediniz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Yağışlı dönemlerde risk artıyor

Uzmanlara göre yoğun yağışların kısa sürede baraj doluluk oranlarını artırması, taşkın riskini de beraberinde getiriyor. Kontrollü su tahliyeleri, olası taşkınların önüne geçmek için uygulanan standart bir yöntem olarak öne çıkıyor.

İzmir’de yağışlı havanın aralıklarla devam etmesi beklenirken, su seviyelerindeki değişimin yetkililer tarafından yakından takip edildiği belirtiliyor

Kaynak: Haber Merkezi