İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kültürpark’ta hizmet veren Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi, Hasan Âli Yücel Kütüphanesi ve Şato Kütüphanesi, 08.00-23.00 saatleri arasında açık tutuluyor. Geç saatlere kadar hizmet verilmesi, gündüz çalışanlara ve sınavlara hazırlanan öğrencilere akşam saatlerinde çalışma olanağı sağlıyor.

Kültürpark’ta yakın dönemde açılan Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Hasan Âli Yücel kütüphanelerinde toplam 40 bin eser bulunuyor. İki kütüphane aynı anda toplam 324 kullanıcıya sessiz okuma ve çalışma ortamı sunuyor.

Seferihisar'daki çalışmalar sürüyor: Akarca Sahil Yolu projesinde sona yaklaşıldı
Seferihisar'daki çalışmalar sürüyor: Akarca Sahil Yolu projesinde sona yaklaşıldı
İçeriği Görüntüle

İKİ TARİHİ YAPI KÜTÜPHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi, Kültürpark’taki eski Resim ve Heykel Müzesi binasının restore edilmesinin ardından 24 Eylül 2025’te hizmete açıldı.

Hasan Âli Yücel Kütüphanesi ise daha önce İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Taş Eserler Bölümü olarak kullanılan yapının yenilenmesiyle oluşturuldu. Kütüphane, 2 Nisan 2026’da kapılarını açtı.

İLBER ORTAYLI KÜTÜPHANESİNDE 20 BİN ESER BULUNUYOR

Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi, farklı alanlardan yaklaşık 20 bin esere ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonda İlber Ortaylı’nın kişisel arşivinden seçilen eserler de yer alıyor.

Aynı anda 74 kişinin kullanabildiği kütüphanede sessiz okuma bölümleri, dijital çalışma alanları ve rezervasyon sistemiyle kullanılan grup çalışma odaları bulunuyor.

HASAN ÂLİ YÜCEL KÜTÜPHANESİ 250 KİŞİ KAPASİTELİ

Hasan Âli Yücel Kütüphanesi’nde Türk ve dünya edebiyatı, sosyoloji, tarih, felsefe, psikoloji ve yabancı dil alanlarında yaklaşık 20 bin eser bulunuyor.

Asma katıyla birlikte iki katlı olarak tasarlanan yapı, aynı anda 250 kullanıcıya hizmet verebiliyor. Kütüphanede bireysel çalışma alanları, grup çalışma odaları, dijital bölümler ve engelli erişimine uygun düzenlemeler yer alıyor.

GÜNDÜZ ÇALIŞANLAR AKŞAM SAATLERİNİ KULLANIYOR

Hasan Âli Yücel Kütüphanesi’nde KPSS’ye hazırlanan Faysal Karataş, gündüz çalıştığı için kütüphaneyi yalnızca akşam saatlerinde kullanabildiğini belirtti. Karataş, geç saate kadar açık olan kütüphanede sakin bir ortamda sınava hazırlanabildiğini söyledi.

YKS döneminde aynı kütüphanede çalışan Armanç Kahraman da işten geç çıktığı için akşam saatlerinden yararlandığını aktardı. Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi’ni kullanan Nilgün Artunç ve Ayşe Demir ise uzun çalışma saatleri ile sessiz ortamın sınav hazırlığında avantaj sağladığını ifade etti.

BÜYÜKŞEHİRİN DOKUZ KÜTÜPHANESİ BULUNUYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi; Kent Kütüphanesi, Şato Kütüphanesi, Buca Kadın ve Çocuk Kütüphanesi, Buca Işılay Saygın Çocuk Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Menemen Gençlik Kütüphanesi, Konak Metro Kütüphanesi, Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi ve Hasan Âli Yücel Kütüphanesi olmak üzere dokuz kütüphaneyle hizmet veriyor.

Kent genelindeki çalışmalara bir Kitap İstasyonu ile iki Gezici Kütüphane de destek oluyor. Kütüphanelerde kitap hizmetlerinin yanı sıra festival, yazar söyleşisi, yaratıcı atölye, kitap kulübü, şiir programı ve anma etkinlikleri düzenleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ