İzmirli sanatçılar, Filistin’de yaşanan insani krize dikkat çekmek ve bölgeye yönelik yardım çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla aynı sergide buluşacak. “Hilalin Işığında: İzmir’den Filistin’e” adıyla düzenlenecek karma sergi, 8 Haziran’da İzmir Atatürk Kültür Merkezi’nde açılacak.
Türk Kızılay İzmir ve Türk Kızılay Kadın İzmir iş birliğiyle hayata geçirilecek sergide, farklı disiplinlerden 35 sanatçının yaklaşık 100 eseri sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eser satışlarından elde edilecek gelir, Türk Kızılay aracılığıyla Filistin’e yönelik insani yardım faaliyetlerinde kullanılacak.
SERGİ GELİRİ FİLİSTİN’E YARDIM İÇİN KULLANILACAK
Serginin tanıtım toplantısı Türk Kızılay İzmir İl Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda konuşan Türk Kızılay İzmir İl Başkanı Kerem Fahri Baykalmış, Filistin’de yaşananların yalnızca rakamlarla anlatılamayacak büyüklükte bir insanlık dramına dönüştüğünü söyledi.
Gazze’deki tablonun dünyanın gözleri önünde yaşandığını belirten Baykalmış, sanatçıların desteğiyle düzenlenen serginin hem yardım çalışmalarına katkı vereceğini hem de kamuoyunda duyarlılığı artıracağını ifade etti.
İNSANİ KRİZE SANATLA DİKKAT ÇEKİLECEK
Türk Kızılay’ın Filistin’e yönelik yardım faaliyetlerini yıllardır sürdürdüğünü aktaran Baykalmış, bölgede gıda, sağlık, eğitim ve temiz suya erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Baykalmış, “Filistin’de yaşananlar artık sadece bir insani kriz değil, aynı zamanda insanlığın vicdanını ilgilendiren bir meseledir. Bu sergiyle hem sanatın hem de dayanışmanın gücünü ortaya koyacağız” dedi.
Gazze’de insanların açlık, susuzluk ve sağlık hizmetlerine erişememe nedeniyle yaşam mücadelesi verdiğini vurgulayan Baykalmış, duyarlılığın sürmesi gerektiğini belirterek sanatçıların dayanışmasını kıymetli bulduklarını söyledi.
35 SANATÇIDAN ORTAK VİCDAN MESAJI
Tespih ve minyatür sanatçısı Nurcan Şahin, serginin sanatçılar açısından “ortak vicdan” hareketi olarak ortaya çıktığını belirtti. Şahin, Temel Sanat Topluluğu ile başlayan sürecin kısa sürede farklı disiplinlerden sanatçıların katılımıyla büyüdüğünü ifade etti.
Sanatçıların insanlığın, adaletin, vicdanın ve barışın yanında durduklarını eserleriyle göstermek istediğini söyleyen Şahin, sergide yalnızca acının değil, umudun da anlatılacağını kaydetti.
Şahin, sanatçıların eserlerini hiçbir karşılık beklemeden bağışladığını belirterek sulu boya, yağlı boya, tezhip, minyatür, çini ve farklı sanat dallarından çalışmaların sergide yer alacağını açıkladı.
İZMİR HALKINA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Türk Kızılay Kadın İzmir Başkanı Gonca Aslan da serginin yalnızca yardım amacı taşımadığını, aynı zamanda Filistin meselesini yeniden hatırlatmayı hedeflediğini söyledi.
Aslan, sanat aracılığıyla insanların kalplerine dokunmak istediklerini belirterek, “Bu sergiyle İzmir halkının yüreğine Filistin meselesini yeniden taşıyacağız. Sadece acıları değil, umudu da konuşacağız” ifadelerini kullandı.




