Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu, 'Cep Herkülü' lakaplı milli halterci Naim Süleymanoğlu, doğum günü olan 23 Ocak'ta Bornova Belediyesi tarafından baştan sona yenilenen Pınar Caddesi'nde düzenlenen törenle anıldı. Caddeye dikilen Naim Süleymanoğlu heykelinin açılışı, yoğun katılımla ve duygusal anlarla gerçekleşti. Bulgaristan'da Türklerin maruz kaldığı zulümler, Naim Süleymanoğlu'nun kendi sesinden dinletilerek katılımcılara aktarıldı. Rekorlarla dolu spor hayatı ve taşıdığı tarihsel sorumluluk bir kez daha hatırlandı.

"Bulgaristan Türklerinin sesidir"

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuşmasında Naim Süleymanoğlu'nun tarihsel rolüne dikkat çekerek, "Naim'i sadece bir sporcu olarak tanımlamak yetmez. Dünya halter tarihinin gelmiş geçmiş en iyi sporcusu olmasının yanı sıra, Bulgaristan Türklerinin sesi ve meşalesi olmuştur. Balkan Türkleri yüzyıllar boyunca ağır bedeller ödeyerek bu toprakları savundu" diye konuştu.

"Türk dünyasının ortak değeridir"

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, konuşmasında hem Pınar Caddesi'nin dönüşüm sürecini hem de Naim Süleymanoğlu'nun simgesel gücünü şu sözlerle anlattı:

"Yıllar önce Pınar Caddesi karanlık, yolu bozuk, kavşakları olmayan bir yerdi. Bugün ise düzenlenmiş, aydınlatılmış ve bir değerle taçlandırılmış bir caddeye dönüştü. Naim Süleymanoğlu'nun halteri kaldırırken yaşadığı o anı hepimiz biliriz. Ama ben hep şunu düşündüm: O halteri kaldırırken sadece sporcu gücü mü vardı, yoksa köy mezarlıklarında isimleri değiştirilen mezar taşları mı, annesinin adının zorla değiştirilmesi mi, 18 aylık Türkan bebeğin yaşadıkları mı aklındaydı? Bir insanın kendi ağırlığının üç katından fazlasını kaldırabilmesi için sadece antrenman yetmez; koskocaman bir yürek gerekir. Bu nedenle heykeli gerçek ölçülerinde yaptık. Çünkü bizim hafızamızdaki Naim, yüreğiyle büyük bir adamdır. Naim Süleymanoğlu yalnızca Bulgaristan Türklerinin değil, tüm Türk dünyasının ortak değeridir. Bu topraklar çok güzel. İzmir, Bornova, Pınarbaşı çok güzel. Bugün bu güzelliğe bir anlam daha eklendi."

O konuşmayı anlattı

Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu, duygusal konuşmasında unutulmaz bir anıyı paylaştı:

"Bugün abimin doğum günü. Heykelinin açılışını bu özel günde yapmanız bizim için çok kıymetli. Seul Olimpiyatları sonrası bir basın toplantısında abime 'Neden bu kadar çok rekor kırdın?' diye soruluyor. Abim, 'Sesimi Türkiye'deki 56 milyona ve Bulgaristan'daki 2 milyon soydaşımıza duyurmak istedim' diyor. Bir Bulgar gazeteci '2 milyon değil, 1 milyon' diye itiraz edince, abim sadece 'Evet: Düne kadar hiç yoktuk, en azından birimizi kabul ettiniz' cevabını veriyor. İşte Naim buydu."

Çeşme'de silahlı saldırı: Dilan Polat’ın koruması hayatını kaybetti
Çeşme'de silahlı saldırı: Dilan Polat’ın koruması hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

"Bu mücadelenin en güçlü sembollerinden biri"

Törende söz alan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Naim Süleymanoğlu'nun yalnızca sportif başarılarıyla değil, Türk kimliğine sahip çıkma mücadelesiyle de hatırlanması gerektiğini vurguladı. Mutlu, Bulgaristan Türklerinin yıllar boyunca isimlerini, dillerini ve inançlarını korumak için büyük bedeller ödediğini belirterek, "Adımız, dinimiz ve bayrağımız kimliğimizdir. Balkanlarda bunları yaşatmak zorundayız. Naim Süleymanoğlu bu mücadelenin en güçlü sembollerinden biridir" dedi.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdurrahim Nursoy ise Naim Süleymanoğlu'nun yaşadıklarının Balkan kökenli yurttaşların ortak hafızası olduğuna dikkat çekti.

Muhtarlardan teşekkür

Kemalpaşa Muhtarı Mustafa Karadeniz ve Gürpınar Mahallesi Muhtarı Erkin Sarpkaya da konuşmalarında Naim Süleymanoğlu'nun Türk kimliği, direnişi ve umut olma misyonuna vurgu yaparak, hem bölgeye yapılan yatırım ve çalışmalar için Bornova Belediyesi'ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Pınar Caddesi'nin Pınarbaşı merkezine uzanan kavşağında yer alan Naim Süleymanoğlu heykelinin açılışı, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi. Alkışlar eşliğinde açılan heykel, Bornova'nın yeni simgelerinden biri oldu.

Kaynak: DHA