İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İzmir Körfezi’nde yürütülen temizlik ve iyileştirme çalışmalarının bilançosunu açıkladı. Körfez’i yeniden sağlıklı ekolojik yapısına kavuşturmak amacıyla son iki yılda 1 milyon 234 bin ton dip çamuru çıkarıldı.
Belediye birimlerinin eş zamanlı yürüttüğü çalışmalarda deniz marulu, yüzer atık, dip çamuru ve kıyı kirliliğine karşı çok yönlü bir mücadele yürütülüyor. Sürecin, bilim insanlarının önerileri ve saha verileri doğrultusunda hazırlanan yol haritasıyla ilerletildiği belirtildi.
KÖRFEZDE DİP TARAMA ÇALIŞMALARI HIZLANDI
Körfez temizliğinin en önemli başlıklarından birini İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen dip tarama çalışmaları oluşturuyor. Sığlaşmaya neden olan çamur tabakasının temizlenmesi için başlatılan çalışma kapsamında iki yılda 1 milyon 234 bin ton dip çamuru çıkarıldı.
Dip tarama çalışmalarıyla Körfez’de su sirkülasyonunun artırılması, deniz tabanındaki birikimin azaltılması ve doğal yapının güçlendirilmesi hedefleniyor. Belediye, bu çalışmayı Körfez’in uzun vadeli iyileşme sürecinin kritik adımlarından biri olarak değerlendiriyor.
DENİZ MARULUNA KARŞI YENİ ARAÇLAR DEVREYE GİRDİ
Körfez’de son yıllarda daha görünür hale gelen deniz maruluna karşı da aralıksız temizlik çalışması yürütülüyor. İZDENİZ ekipleri, 2025 yılında yaklaşık 500 ton deniz marulu topladı.
2026 yılının ilk beş ayında ise toplanan deniz marulu miktarı 1.100 tona ulaştı. Böylece son bir buçuk yılda Körfez’den toplam 1.600 ton deniz marulu temizlenmiş oldu.
Çalışmaların hızlandırılması amacıyla 5 yeni amfibik temizlik aracı daha hizmete alındı. Yeni araçlarla birlikte Körfez’de görev yapan amfibik temizlik aracı sayısı 7’ye yükseldi.
DENİZ YÜZEYİNDEN BİNLERCE TON ATIK ÇIKARILDI
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri de deniz süpürge gemileri, amfibi araçlar ve karadan müdahale ekipleriyle yıl boyunca Körfez’de temizlik yapıyor.
Bu kapsamda 2025 yılında 1.150 ton yüzer atık denizden çıkarıldı. 2026 yılının ilk beş ayında ise toplanan atık miktarı 1.346 ton olarak kayıtlara geçti.
Plastik, cam, metal ve evsel atıklardan oluşan çöplerin denize karışması engellenerek Körfez’in temizliğine katkı sağlandı. Belediye, bu çalışmaların yalnızca görüntü kirliliğini değil, deniz ekosistemi üzerindeki baskıyı da azaltmayı amaçladığını vurguladı.
BİLİMSEL VERİLERLE YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR
Körfez’de yürütülen çalışmalar yalnızca temizlik faaliyetleriyle sınırlı tutulmuyor. Üniversitelerden bilim insanları ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantılar, çalıştaylar ve bilim kurulu önerileri sürece yön veriyor.
Dip tarama, deniz marulu toplama, dere temizliği, atık su altyapısının güçlendirilmesi ve deniz izleme sistemleri gibi uygulamalar bilimsel veriler ışığında planlanıyor. Böylece Körfez’de kalıcı iyileşme sağlanması hedefleniyor.
ÇEVRE BİLİNCİ ÖĞRENCİLERE AKTARILIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’deki fiziksel temizlik çalışmalarının yanında çevre bilincini artırmaya yönelik eğitim faaliyetlerini de sürdürüyor. Deniz Eğitimleri Projesi kapsamında öğrencilere denizlerin korunması, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve Mavi Bayrak kriterleri anlatılıyor.
2022 yılından bu yana proje kapsamında 15 bin 809 öğrenci ve 454 öğretmene ulaşıldı. Belediye, çevre bilincinin küçük yaşlarda yaygınlaştırılmasıyla Körfez’in korunmasına yönelik toplumsal duyarlılığın güçlenmesini amaçlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dip çamurundan deniz maruluna, yüzer atıklardan çevre eğitimlerine kadar birçok başlıkta yürütülen çalışmalarla Körfez’in daha temiz ve sağlıklı bir yapıya kavuşması için mücadelenin sürdüğünü bildirdi.




