İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik ve ekosistem tahribatına karşı başlatılan “İzmir İçin Nefes” projesi kapsamında, çevrimiçi değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi koordinasyonunda, Dokuz Eylül ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversiteleri’nin katkılarıyla yürütülen projede, körfez için ilk kez kapsamlı bir hidrodinamik model ortaya kondu.

Toplantıya katılan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Körfezi’nin ekosistemini koruyacak somut adımları hayata geçireceklerini belirterek, "Bu çalışma yalnızca çevresel bir iyileştirme değil, aynı zamanda İzmir’in yaşam kalitesini artıracak stratejik bir dönüşümün başlangıcıdır" dedi.

Rektör Budak, "İzmir Körfezi, şehrimizin en değerli doğal mirasıdır. Son yıllarda yaşanan kirlilik, ekosistem bozulmaları ve balık ölümleri, acil bir müdahale gerektiren tabloyu gözler önüne sermiştir. Bakanlığımızın kararlı yaklaşımıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, bu tabloyu bilimsel temelde analiz ederek 15 maddelik Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planını hazırlamıştır" dedi.

İzmir Barometresi açıklandı: Her 2 kişiden 1’i geçinemiyor
İzmir Barometresi açıklandı: Her 2 kişiden 1’i geçinemiyor
İçeriği Görüntüle

“İzmir İçin Nefes” Projesinde Yeni Adım İzmir Körfezi Için 15 Maddelik Acil Müdahale Planı Hazır!

Budak: Kısa vadede kirlilik durdurulacak

Prof. Dr. Budak, "Üniversitemiz koordinasyonunda Dokuz Eylül ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitelerinin katkılarıyla yürütülen proje, Körfez için bugüne kadar yapılmış en kapsamlı hidrodinamik modeli ortaya koymaktadır. Bu model, su sirkülasyonundan kirlilik yüklerine kadar pek çok değişkeni değerlendirerek bize net bir yol haritası sunmaktadır. Özellikle iç körfezde yetersiz sirkülasyonun neden olduğu baskının azaltılması, acil olarak kirlilik girişinin durdurulması ve uzun vadede doğru mühendislik çözümlerinin hayata geçirilmesi temel başlıkları oluşturmaktadır. Bu çalışma yalnızca çevresel bir iyileştirme değil, aynı zamanda İzmir’in yaşam kalitesini artıracak stratejik bir dönüşümün başlangıcıdır" diye konuştu.

İzmir’e nefes, Körfezimize yeni bir gelecek

Üniversitelerin sorumluluğunu dile getiren Prof. Dr. Budak, "Üniversiteler olarak bilimsel sorumluluğumuzun gereği, tüm bilgi birikimimizle bu sürecin içinde yer almaya kararlıyız. Devletimizin çevre vizyonunu desteklemeye, Körfezimiz için atılacak her adımda aktif rol üstlenmeye devam edeceğiz. Toplantımızın İzmir’e nefes, Körfezimize yeni bir gelecek sunacağına yürekten inanıyor, katkı veren tüm kurum ve bilim insanlarına teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.
Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıda İzmir Körfezine yönelik kısa ve uzun vadede gerçekleştirilecek eylem planları tartışıldı.

Kaynak: İHA