Bayraklı Belediyesi, 1–7 Mart Deprem Haftası kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 30 Ekim 2020 İzmir depreminde Rıza Bey Apartmanı enkazından 91 saat sonra kurtarılan Ayda Gezgin, adının verildiği Ayda Bebek Anaokulu’nda düzenlenen buluşmada çocuklarla bir araya geldi.
Etkinlikte, aynı depremde iki kızını kaybeden okul öncesi öğretmeni Nilay Yücel de çocuklar için yazdığı “Vera & Lena Doğada Neler Oluyor?” adlı kitabı okuyarak miniklere deprem bilinci anlattı.
Aynı enkazın iki farklı hikâyesi
30 Ekim 2020’de yıkılan Rıza Bey Apartmanı, İzmir depreminin en acı simgelerinden biri olarak hafızalara kazındı. Aynı apartmanda yaşayan Ayda Gezgin, enkaz altında geçen 91 saatin ardından sağ çıkarılarak tüm Türkiye’ye umut olmuştu.
Aynı depremde öğretmen Nilay Yücel ise kızları Vera ve Lena ile birlikte yakınlarını kaybetmişti. Yıllar sonra aynı felaketin iki farklı hikâyesi, Bayraklı’da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.
Çocuklara deprem bilinci anlatıldı
Okul öncesi öğretmeni Nilay Yücel, depremde kaybettiği kızlarının anısını yaşatmak amacıyla kaleme aldığı kitabı çocuklara okudu. Yücel, doğa olaylarını ve deprem gerçeğini çocukların anlayabileceği bir dilde anlatarak afet bilincinin önemine dikkat çekti.
Etkinlikte ayrıca Yücel’in kızları Vera ve Lena’nın fotoğraflarından yapay zekâ desteğiyle hazırlanan kısa bir video gösterimi yapıldı. Minik öğrenciler videoyu dikkatle izlerken salonda duygusal anlar yaşandı.

Başkan Önal: “Acıyı bilince dönüştüren bir buluşma”
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, etkinliğin deprem gerçeğini unutmamak ve çocuklara bilinç kazandırmak açısından önemli olduğunu söyledi.
Önal, “Nilay öğretmenin yaşadığı büyük acıyı çocuklarımıza deprem bilinci kazandıran bir hikâyeye dönüştürmesi hepimiz için çok kıymetli. Kaybettiği evlatlarının hatırasını yaşatırken aynı zamanda başka çocukların hayatına dokunması örnek bir davranış” dedi.
Etkinliğe Ayda Gezgin’in babası Uğur Gezgin ile İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan da katıldı.
Programda çocuklara deprem sırasında yapılması gerekenler anlatılırken, afet bilincinin küçük yaşta kazanılmasının önemine vurgu yapıldı.




