İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, başkent Tahran'da düzenlenen 'Seçkin Akademisyenler' toplantısında konuştu. İranlı seçkin akademisyenlerin sadece para vererek desteklenmemesi gerektiğini vurgulayan Hamaney, akademisyenlerin ülkenin en önemli sermayeleri olduklarını belirterek, 'Akademisyenleri desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü onları kaybetmek büyük bir kayıptır' dedi.

'NÜKLEER ENERJİ ALANINDA BİRÇOK İLERLEME ELDE ETTİK'

Nükleer enerjide İranlı akademisyenlerin önemli başarılara imza attıklarını ve nükleer silah üretme peşinde olmadıklarını söyleyen Hamaney, 'Nükleer silah üretme peşinde değiliz. Nükleer enerji alanında önemli ilerlemeler elde ettik ve bu teknolojiyi birçok alanda kullanabiliriz' ifadelerini kullandı.

'BU SİHA'LARIN ÇOK TEHLİKELİ OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR'

Hamaney, Rusya'ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere SİHA satıldığına ilişkin iddialar hakkında ise, 'Daha önceden İran'a ait insansız hava aracı ve füzelere ilişkin paylaşılan görüntülerin photoshop olduğunu söylüyorlardı. Şimdi ise bu SİHA'ların çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar. 'Neden şuna satıyorsun, neden buna veriyorsun' diyorlar' dedi.

'İRAN,UKRAYNA İLE GÖRÜŞMEYE VE MÜZAKERE ETMEYE HAZIR'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere İran'dan Rusya'ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) dahil olmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaları yeniden yalanlamış, 'İran, Ukrayna ile görüşmeye ve müzakere etmeye hazır' demişti.

RUSYA'YA SİLAH TEDARİĞİ TARTIŞMASI

İran'ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya SİHA gönderdiği iddiaları uluslararası alanda geniş yer bulmuştu. İlk olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Temmuz'da İran'ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya SİHA'lar gönderileceğine ilişkin ellerinde istihbarat bilgileri olduğunu açıklamıştı. Ardından Ukrayna, Tahran yönetimi ile 'Rusya'ya silah tedarik ettiği' gerekçesiyle 23 Eylül'de diplomatik ilişkilerini azaltma kararı almış ve İran'ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonunu iptal etmişti. Son olarak Ukrayna yönetimi tarafından Rusya'nın 17 Ekim'de başkent Kiev'e SiHA'larla düzenlediği saldırıda İran'a ait Şahid-136 tipi kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldığı açıklanmıştı.