Bayramda yola çıkanlar bu yönteme başvurdu... Radarlar 9 günde 2.5 milyon kez sorgulandı
Bayramda yola çıkanlar bu yönteme başvurdu... Radarlar 9 günde 2.5 milyon kez sorgulandı
İçeriği Görüntüle

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran hakkında sahibi olduğu medya grubu aracılığıyla yapılan maç yayınında yasa dışı bahis reklamı yapıldığı iddiasına ilişkin iddianame hazırlanmıştı.

Hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talep edilen Saran, hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 23.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Alan Kenan Saran, Azade Zeynep Haksal, Emre Eren ve Steven Sadettin Saran hazır bulundu.

Duruşmaya taraf avukatları da katıldı.

"Bizim yasa dışı bahsi özendirmek gibi bir faaliyetimiz yoktur"

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Sadettin Saran, iş insanı olduğunu ve aylık gelirinin 5 milyon lira olduğunu söyledi.

Savunma yapan Saran, "Net söylemek istiyorum ki yaptığımız işlerden bir tanesi, esas işimiz spor yayıncılığıdır. Sadece Türkiye'de değil, yurt dışından da spor müsabakaları ağırlıklı yayınlar yapıyoruz. Bizim bu şekilde yasa dışı bahsi özendirmek gibi bir faaliyetimiz yoktur. Dışarıdan sinyale dokunma şansımız yoktur, yayını aldığımız gibi getirip koyuyoruz. Sizin bahsettiğiniz reklamlar ya saha içidir ya da oradan geliyordur yani yurt dışından getiriliyordur. Bizim buna, yayının içerisindeki reklamlara müdahale olmamız imkansız." dedi.

"Mesela Arda Güler hareket hâlindeyken olursa kale de blur'lanır"

Hâkim tarafından söz konusu yayınlarda blur'lama, sansürleme işleminin yapılıp yapılamayacağı sorulan Saran, "Bu, kaliteyi son derece bozan bir şey. Yapılabilir bir şey değildir, yapalım dediğiniz an maç yayınlanamaz, izlenemez hale gelir. Mesela Arda Güler hareket halindeyken olursa kale de blur'lanır." şeklinde konuştu.

"Biz reklam üreten ya da yerleştiren taraf değiliz"

Saran, hâkimin, "Söz konusu tarihlerde gerçekleşen müsabakalarda bu kadar süre içerisinde bu reklamları engellemek için bir girişiminiz veya çalışmanız oldu mu?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

Bu işi Türkiye'de tek biz yapmıyoruz ama en büyük biziz. Biz zaten hakkımızda soruşturma açılmadan önce girişimde bulunduk, yayıncıları temiz sinyal olacak şekilde yayın vermeleri açısından kendilerini uyardık, 'senelerdir bu iş böyledir, nasılsa herkes böyle yayınlıyor, biz de devam edelim' demedik. Arkadaşlara Türkiye'deki hassasiyetler aktarıldı.

Mesela İspanya, İtalya ligini yayınlamamaya başladık. Müşteriler de 'o kadar para verdik neden yayınlanmıyor' diye abonelikleri iptal etti. Hatta ben ve kardeşim Kenan, UEFA'nın başkanıyla buluşup bu konuyu görüştük. Cumhurbaşkanımıza da kaygılarımız anlatıldı. Her girişimi yaptık. Ben devlet memuru çocuğuyum. 30 sene önce bu şirketi kurdum ve itibarımıza önem verdim. Bizim böyle bir şeyde olmamız hayatın olağan akışına aykırıdır. Biz reklam üreten ya da yerleştiren taraf değiliz, o nedenle ben ve arkadaşlarımın beraatini talep ediyorum.

Dava 4 Haziran'a ertelendi

Hâkim, ara kararında dosyanın bilirkişiye gönderilerek yayıncı kuruluşun aldığı görüntünün ham olup olmadığı ve müdahale edilmesinin mümkün olup olmadığının, farklı feed kullanma şanslarının olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

Duruşma, Saran’ın vareste tutulmasına da hükmedilerek eksikliklerin giderilmesi için 4 Haziran'a ertelendi.

Muhabir: Haber Merkezi