TİP Genel Başkanı Erkan Baş, hapishanede tutuklu milletvekili Can Atalay ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Baş, Can Atalay ve diğer siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüşme yaptığını belirterek, "Can Atalay milletvekilidir. Hakkında kesinleşmiş bir hüküm yoktur. TBMM'de gerçekleştirilen işlem hukuken yok hükmündedir. TBMM Başkanlığını konu hakkında gereğini yapmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sorumluluk Kurtulmuş'un omuzlarındadır"

Sorumluluğun TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'ta olduğunu vurgulayan Baş, "Atalay'ın özlük hakları iade edilmeli, tahliye olup yemin etmesi ve görevine başlaması sağlanmalıdır." dedi.

Baş, bu durumun sağlanmaması halinde TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmak için tüm siyasi partilerle gerekli adımları atacaklarını ifade etti.

AYM'nin Can Atalay kararı neydi?

Resmî Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi Parkı eylemleri nedeniyle verilen hapis cezası gerekçesiyle vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgiliydi.

Cemal Enginyurt'tan HÜDA-PAR açıklaması: Mahkemeye verdim Cemal Enginyurt'tan HÜDA-PAR açıklaması: Mahkemeye verdim

AYM, Atalay'ın avukatları, TİP, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) yapılan başvuruları birleştirerek değerlendirdi ve gerekçeli kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin "yok hükmünde" olduğuna karar verdi.

22 Şubat tarihli gerekçeli karar, Resmi Gazete'nin 1 Ağustos tarihli sayısında yayımlandı.

Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 oyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay ile ilgili hak ihlali kararını uygulamamasının hukuki değerden yoksun olduğunu belirterek, Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti.

Editör: Batuhan Yavuz