CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tutukluluk sürecini Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Bahar Oturumu’nda gündeme getirdi. Gökçen, Soyer ve Hasan Akgün’ün iddianamelerinin yazılmadığını hatırlattığını açıkladı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi olan Gökçen, oturum haftasına ilişkin değerlendirmesinde hukukun üstünlüğü, demokrasi, siyasetçilere yönelik nefret söylemi, İstanbul Sözleşmesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması gibi başlıkları ele aldıklarını belirtti. Gökçen’in açıklamasında Tunç Soyer’in dosyası da öne çıkan gündemlerden biri oldu.

SOYER’İN TUTUKLULUĞUNU AKPM’DE GÜNDEME GETİRDİ
CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Bahar Oturumu’nda Türkiye’ye ilişkin yargı ve demokrasi başlıklarını değerlendirdi.
Gökçen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi üyesi belediye başkanları Hasan Akgün ve Tunç Soyer’in iddianamelerinin henüz yazılmadığını hatırlattığını ifade etti.
TUNÇ SOYER BUCA KIRIKLAR CEZAEVİ’NDE TUTULUYOR
Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Kırıklar Cezaevi’nde üç ayrı kararla tutuklu bulunuyor. Soyer, aynı zamanda Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı görevini yürütüyordu.
CHP’li Gökçen’in açıklamasıyla Soyer’in tutukluluk süreci, Avrupa Konseyi zemininde yeniden gündeme taşındı. Açıklamada, yerel yöneticilere yönelik yargı süreçlerinin demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri açısından takip edildiği vurgusu yapıldı.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE DEMOKRASİ VURGUSU
Gökçen, Avrupa Konseyi’nde geçen haftayı hukukun üstünlüğü ve demokrasi başlıklarıyla tamamladıklarını belirtti. Bahar Oturumu’nda siyasetçilere karşı nefret söylemi ve şiddet, İstanbul Sözleşmesi ve Avrupa’daki güncel siyasi tartışmaların ele alındığını aktardı.
Gökçen, ayrıca Türkiye delegasyonu başkanı Ayşe Ünlüce hakkında soruşturma izni verilmesini ve AİHM kararlarının uygulanmamasının yarattığı sorunları da gündeme getirdiğini kaydetti.
AKPM’DE GENİŞ GÜNDEM ELE ALINDI
Gökçen’in açıklamasına göre oturumlarda Ortadoğu’daki gelişmeler, yapay zekanın fikri haklara etkisi, Ukrayna’da işlenen suçların yargılanmasına ilişkin süreç, çalışma koşulları ve işçi hakları gibi başlıklar da değerlendirildi.
İsrail’de kabul edilen idam yasası tartışmaları da oturum gündeminde yer aldı. Gökçen, Avrupa Konseyi’nde demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ilkeleri açısından birçok başlığı yakından takip ettiklerini ifade etti.
BİR SONRAKİ OTURUM HAZİRAN AYINDA
Gökçen, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin bir sonraki toplantısının haziran ayında yapılacak yaz oturumunda gerçekleşeceğini bildirdi.
CHP’li Gökçen’in açıklaması, Tunç Soyer’in tutukluluk sürecinin yalnızca iç politikada değil, Avrupa Konseyi gündeminde de izlenen başlıklardan biri haline geldiğini gösterdi.




