İzmir’in Buca ilçesinde sanayi işletmelerinin bulunduğu Seyhan Mahallesi’ndeki atıklarla dolu boş arazi bir kez daha alev aldı. Saat 11.00 sıralarında başlayan yangın nedeniyle bölgeyi yoğun duman kaplarken, esnaf ve çevre sakinleri yıllardır devam ettiğini belirttikleri soruna kalıcı çözüm bulunmasını istedi.

Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangını gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekipler alevlere müdahale ederken yükselen kara duman görüş mesafesini düşürdü ve çevredeki mahallelerden de hissedildi.

YOĞUN DUMAN SANAYİ BÖLGESİNİ KAPLADI

Mobilya ve makine üretimi yapan işletmelerin yoğun olduğu bölgedeki yangın, havadan dronla da görüntülendi. Atıkların bulunduğu alandan yükselen alevler, çevredeki iş yerleri ve mahalle sakinleri arasında endişeye neden oldu.

Bölge esnafı, aynı arazide sık sık yangın çıktığını ve itfaiye ekiplerinin sürekli bölgeye müdahale etmek zorunda kaldığını öne sürdü. Yangınların hem hava kirliliğine yol açtığını hem de çevredeki işletmeler açısından güvenlik riski oluşturduğunu belirtti.

A W755226 06

ESNAF LPG TANKLARI İÇİN UYARDI

Sanayi esnafından Özhan Çelik, iş yerlerinde petrol türevi maddeler ile yakın çevrede LPG tanklarının bulunduğunu belirterek yangının büyümesi halinde ciddi bir patlama riski oluşabileceğini söyledi.

Çelik, boş arazinin zamanla kontrolsüz bir atık alanına dönüştüğünü savunarak, “Dükkanımızın hemen yanında LPG tankları var. Bu tanklar ısıya veya aleve maruz kalırsa ciddi sonuçlar doğabilir” dedi.

“İTFAİYE ARAÇLARI BURADA BAĞLI KALIYOR”

Yangınlara müdahale için her gün çok sayıda itfaiye aracının bölgeye geldiğini ileri süren Çelik, önlem alınmaması nedeniyle ekiplerin uzun süre aynı noktada görev yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Buca Belediyesi’nden hayvancılığa can suyu: Hasattan kalan saman üreticiye ulaştı
Buca Belediyesi’nden hayvancılığa can suyu: Hasattan kalan saman üreticiye ulaştı
İçeriği Görüntüle

Çelik, “Bir başka yerde acil durum yaşandığında araçların oraya yetişmesi zorlaşabilir. Biz dumanı ve kötü kokuyu sürekli soluyoruz ancak mesele yalnızca bizim yaşadığımız mağduriyet değil. Kamu kaynakları da burada sürekli kullanılıyor” diye konuştu.

A W755226 01

BELEDİYELERE VE BAKANLIĞA ORTAK ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Arazinin temizlenmesini, çevresinin yeniden kapatılmasını ve atık bırakılmasının engellenmesini isteyen esnaf, merkezi yönetim ile belediyelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Alan sahibine yaptırım uygulanmasını isteyen Çelik, arazinin geçmişte çevrili olduğunu ancak tel ve demirlerin sökülmesinin ardından yeniden kontrolsüz hale geldiğini söyledi. Bölgenin özellikle son beş yılda ciddi bir çevre ve güvenlik sorununa dönüştüğünü savundu.

ÇEVRE SAKİNLERİ ACİL MÜDAHALE İSTEDİ

Mahalle sakini Engin Avşar da yangınlardan çıkan dumanın yalnızca sanayi esnafını değil, çevredeki yerleşim alanlarını da etkilediğini söyledi. Avşar, yıllardır atık bırakılan bölgede yangınların tekrar ettiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Avşar, “Belediyenin buraya kalıcı bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Alanın çevrilmesi tek başına yeterli olmuyor. İçeriye atık bırakılmaya devam edildiğinde yangın riski de ortadan kalkmıyor” ifadelerini kullandı.

Yangının kontrol altına alınmasının ardından alandaki soğutma çalışmaları sürerken yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

Kaynak: İHA