ABD Başkanı Joe Biden, düzenlenen basın toplantısında Savunma Bakanı Lloyd Austin'in teklifi üzerine ABD'nin Ukrayna'ya 31 adet Abrams tankı göndereceğini duyurdu. Biden açıklamasında gönderilen tank sayısının bir Ukrayna taburuna eşdeğer olduğunu vurgulayarak etkin kullanım için cephede eğitim verileceğini söyledi.

Biden, 'Putin Avrupa ve Amerika'nın zayıflamasını bekledi. En başından beri yanıldı. Biz birlik içerisindeyiz.' diyerek Almanya, Polonya ve Litvanya'nın Ukrayna'ya sağlayacağı askeri teçhizat desteğini de duyurdu.

Biden, bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin doğum günü olduğunu hatırlatarak Ukrayna liderine 'Ne kadar sürerse sürsün yanınızdayız' mesajı verdi.

Biden'ın açıklamaları şu şekilde:

'ABD'nin 31 Abrams tankı göndereceğini açıklıyorum.'

Uzun süredir söylüyorum. Rusya'nın beklentisi birliğimizi koruyamayacağımız yönünde. Rus saldırılarına karşı savunmayı uzun vadede güçlendirmeleri lazım. Buradaki verdiğimiz destek hayati öneme sahip. ABD'nin 31 Abrams tankı göndereceğini açıklıyorum. Gönderdiğimiz tank sayısı bir Ukrayna taburuna eşdeğer. Cephede gereken eğitimleri sağlayacağız. Ukrayna askerini eğitmeye başlayacağız. Avrupa'nın 2 tabur Tank desteğini de öncelik edecekler. Kolektif desteklerine teşekkürler.

'Putin Avrupa ve Amerika'nın zayıflamasını bekledi. En başından beri yanıldı.'

Almanya ciddi katkı sağladı. Ukrayna'yı desteklemek dünya çapında bir sorumluluktur. Geçtiğimiz hafta Almanya'da temas grubu toplandı. Hepsi Ukrayna'nın bağımsız kalmasını sağlamak istiyor. Koalisyonun her üyesine teşekkür sunuyorum. Almanya'dan 1 patriot hava savunma bataryası gidecek, Hollanda da bunu yapacak.

Polonya zırhlı araçlar gönderiyor. Litvanya hava savunma sistemleri gönderiyor. Finlandiya'nın NATO'laşma süreci söz konusu oldu. Bunların amacı Rusya'nın vahşi saldırısını engellemek. Bu Rusya'ya yönelik saldırgan bir tehdit içermiyor. Rusya ait olduğu yere gitse savaş biter zaten. Adil ve kalıcı olarak bitmesini istiyoruz. 143 ülke BM Kurulu'nda imza attı. Amerika müttefikleriyle omuz omuza duruyor.

Putin Avrupa ve Amerika'nın zayıflamasını bekledi. En başından beri yanıldı. Biz birlik içerisindeyiz. Hala kararlıyız. Tanklar da bizim vazgeçmeyeceğimizi gösteriyor. Ukrayna saldırganlığa karşı savaş yürütüyor. Bu özgürlükle ilgili bir mesele.