Bergama’da çevre dostu üretim ve kadın emeği yeniden görünür hale geldi. Bergama Kadın Kooperatifi, naylon poşet kullanımına alternatif olarak başlattığı örgü file üretimiyle hem doğayı koruyor hem de kadınlara düzenli gelir sağlıyor.
Kooperatifin çalışmalarıyla birlikte, uzun yıllar unutulan pazar fileleri yeniden Bergama sokaklarında kullanılmaya başladı. Kadınlar, evlerinden üretime katılarak aile bütçelerine katkı sunuyor.
Kooperatif 2016’da kuruldu
Kooperatif Başkanı Reyhan Üçüncü, kooperatifin 2016 yılında 7 kurucu ortakla kurulduğunu belirtti. Kuruluş sürecinde dönemin Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in desteğinin önemli olduğunu vurguladı.
Üçüncü, kooperatifin resmi işlemlerinin tamamlanmasının ardından kadın emeğini merkeze alan bir üretim modeli benimsediklerini ifade etti.
Naylon poşete karşı örgü file
Kooperatif, 2017 yılında çevreye duyarlı üretim anlayışıyla örgü pazar filesi üretimine başladı. Bu süreçte Bergama Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası tarafından çeşitli destekler sağlandı.
Üçüncü, yalnızca file üretimiyle sınırlı kalmadıklarını, atıl durumdaki ipek kozalarından yaka çiçekleri ve aksesuarlar da ürettiklerini söyledi.

Evden üretimle ekonomiye katkı
Kooperatif bünyesinde gönüllü kadınlara file örme kursları verildi. İplik ve üretim aparatları kooperatif tarafından temin edilirken, kadınlar evlerinden üretime katıldı.
Bu model sayesinde kadınlar hem çocuklarıyla ilgilenebildi hem de kendi gelirlerini elde etti.
Ürün çeşitliliği ve pazar ağı genişledi
2019 yılında hambez torbalı file üretimine geçildi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından sağlanan overlok ve sanayi tipi dikiş makineleriyle üretim kapasitesi artırıldı.
Zamanla ürün çeşitliliğinin arttığını belirten Üçüncü, kooperatifin festivaller, şenlikler ve toptan siparişlerle pazar ağını büyüttüğünü kaydetti.

Doğrudan üreten kazanıyor
Kooperatifin en önemli özelliğinin doğrudan üreticinin kazandığı bir yapıya sahip olması olduğunu vurgulayan Üçüncü, bugün 21 ortaklı güçlü bir yapıya ulaştıklarını söyledi.
“Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla üretimi sürdürdüklerini belirten Üçüncü, eski filelerin yeniden hayat bulmasının yalnızca bir üretim değil, aynı zamanda dayanışma ve çevre bilinci meselesi olduğunu ifade etti.





