Maraş Pazarcık'ta sabah saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem birçok kentte çok şiddetli hissedildi. İlk depremden yaklaşık 9 saat sonra Maraş Elbistan'da 7.6'lık bir deprem daha meydana geldi. Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da binlerce bina yıkıldı. Resmi açıklamalara göre en az 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, binlerce yaralı var. Bölgede artçı sarsıntılar sürüyor.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı (AFAD) Yunus Sezer, Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Sezer, depremlerde 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıkladı. 65 ülkeden yardım ve destek talebi olduğu bilgisini paylaşan Sezer, söz konusu ülkelerden gelecek ekiplerin, planlar doğrultusunda afet bölgelerine nakledileceğini kaydetti.

BARIŞ ATAY: 'KİMSE YOK'

Öte yandan TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, İskenderun'da yaptığı gözlemi aktararak 'Burada bir kurum, bir erk, AFAD yok, çaresizce yıkılmış binalara bakan insanlar var. Burası terk edilmiş durumda' dedi.

Barış Atay, 'Hiç elektrik yok. Sıfır. AFAD yok. AFAD hiç gelmemiş buraya. Yan yana beş altı apartmanın yıkıntısını vatandaşlar bir hafriyat gibi kazıyorlar. İnsanlar bir umut yakınlarına ulaştıklarına düşünüyorlar, henüz canlı çıkartma umudu olacak enkazlara iş makineleriyle girmiş durumdalar. Burada 'Bunu yapmayın' diyecek bir kişi bile yok. Hatay'ın bütün ilçeleri resmen terk edilmiş durumda. 15 dakikada gördüğüm manzara bu. Burada hiç kimse yok. Ateş yakmış insanlar var, çaresizce binalara bakıyorlar. Kamu kurumlarının tamamı yıkılmış durumda. Yollar kullanılmaz durumda' değerlendirmesinde bulundu.

AHMET ŞIK: ANTAKYA'DA YIKIMI TARİF EDECEK SÖZCÜK YOK

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ile birlikte Hatay'daki son durumu aktaran TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 'Antakya merkezdeki yıkımı tarif edebilecek bir sözcük yok' dedi.

Şık, 'Yurttaşlar, Atatürk Caddesi Vali Göbeği mevkiinde bu satırlar yazılmadan 10 dk. önce bir grup kurtarma ekibinin geldiğini söylüyor. Kendi çabalarıyla 6 kişi enkazdan çıkarılmış' ifadeleriyle Twitter hesabından görüntüler paylaştı.