Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, '40 milyar metreküp gazı biz arzu edildiği takdirde Avrupa'ya buradan sevk edebiliriz' dedi.

LNG terminalleri

LNG terminalleri hakkında konuşan Dönmez, 'Bugün ikisi karada üçü denizde beş LNG terminalimize ulaştık. Bununla biz tedarik çeşitliliğini sağlamış olduk. Başta körfez ülkeleri olmak üzere Mısır, Cezayir, Nijerya'dan LNG alıyoruz. Zaman zaman ABD'den de alıyoruz. LNG terminallerinin kapasitesi ve sayısı bakımından baktığımızda Avrupa herhalde bizim kadar kapasitesi olan yok. Onlar son yıllarda LNG kapasitesini ve terminallerini artırdı' değerlendirmesini yaptı.

Dönmez, 'Dünyada bir de enerji krizi yaşanıyor. Eğer taraflar kabul ederse enerji krizinin aşılması konusunda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere yapıcı bir rol üstlenebiliriz' diye konuştu.

'40 milyar metreküp gazı sevk edebiliriz'

Avrupa'ya gaz sevkiyatı yapılabileceğini söyleyen Dönmez, şunları kaydetti:

'Bizim Türkiye olarak gaz tüketimimiz 55-60 milyar metreküp. Avrupa'nın en fazla gaz tüketen dört ülkesinden biriyiz. Fakat gerek boru hatları gerekse LNG terminalleriyle birlikte yılda 100 milyar metreküp gazı Türkiye ulusal sistemine getirme, bağlama imkanına sahibiz. Bu ne demek 40 milyar metreküp gazı biz arzu edildiği takdirde Avrupa'ya buradan sevk edebiliriz.'

Dönmez, gaz merkezi projesi hakkında ise,'Doğu ve güneydoğu Avrupa'da herhangi bir gaz ticaret merkezi yok. Bizim temasta olduğumuz bölge ülkeleri de bizim bu gaz merkezi projesini destekliyorlar. İnşallah gaz merkezini 1 yıl içinde işletebilir hale geleceğiz' bilgisini verdi.