Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması hedefiyle, Yaşar Müzesi’nde “Antik Çağda Batı Anadolu Kentlerinde Üretim ve Ticaret” konulu panel düzenledi. Oturum başkanlığını Ege Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer’in yaptığı panele; Prof. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner ve Prof. Dr. Aylin Ümit Erdem konuşmacı olarak katıldı.
Smyrna, bölgesel ticaretin merkeziydi
Panelde Smyrna’nın ticari bağlantıları, Büyük Menderes Havzası’ndaki üretim faaliyetleri ve Erken Tunç Çağı’nda bölgeler arası ilişkiler değerlendirildi. Prof. Dr. Akın Ersoy, Smyrna’nın 38 farklı kentle ticari ilişki içinde olduğunu belirterek, sağlık, tekstil, gemicilik ve balıkçılığın dönemin öne çıkan sektörleri olduğunu söyledi.
Nysa antik kentinde üretim refahı
Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner, Roma Dönemi’nde Nysa’nın üretim ve ticaret faaliyetleriyle büyük bir refah seviyesine ulaştığını aktardı. Kentin planlamasına ve kamu yapılarının görkemine bu ekonomik canlılığın yansıdığını vurguladı.
Erken Tunç Çağı’nda Anadolu’nun ticari ağı
Prof. Dr. Aylin Ümit Erdem ise Bayraklı Höyüğü’nde yürütülen çalışmaların, Eski Smyrna’nın Anadolu kervan yolunun önemli bir halkası olduğunu gösterdiğini belirtti. Tarım, deniz ürünleri ve el sanatlarının bölgenin temel üretim alanlarını oluşturduğunu ifade etti. Panelin sonunda oturum başkanı ve konuşmacılara teşekkür sertifikaları takdim edildi.





