Dünya genelinde toplam 2000 tane olduğu tahmin edilen ve Rusya'nın Ukrayna işgalinde kullandığı Rus T-90 tanklarıyla rekabet edebilmek için özel olarak tasarlanan Leopard 2 tanklar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in radarındaydı.

Almanya Dışişleri Bakanı Anna Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermesi yönünde bir talebi olursa bunu engellemeyeceklerini açıkladı.

Ukrayna, Rusya'yı 'yenmelerine yardımcı olacak' Alman yapımı Leopard 2 tankları sağlamaları için Batılı ülkelere çağrı yapmıştı.

Ancak Almanya henüz zırhlı araçları göndermedi ve ihracat yasaları diğer ülkelerin kendi araçlarını göndermelerini engelliyor. Baerbock Pazar günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın henüz bir ihracat izin talebi olmadığını söyledi.

Fransız LCI TV'ye Pazar günü verdiği demeçte Baerbock, 'Bize gelen bir talep olmadı ancak olursa böyle bir girişimi engellemeyiz.' dedi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümetinin Berlin'den izin isteyeceğini söyledi. Ancak Polonya'nın, izin verilmese bile tankları Ukrayna'ya göndereceğini söyledi.

Alman hükümetinden bir sözcü, Pazartesi günü Leopard 2 tanklarının teslimine izin verilmesi için henüz bir talep alınmadığını söyledi. Morawiecki, geçen hafta ülkesinin Kiev'e 14 adet Leopard 2 tankı sağlamaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Polonya Cumhurbaşkanı'nın dış politika danışmanı Marcin Przydacz, Pazartesi günü, Baerbock'un açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ancak Almanya'nın kararının Başbakan Olaf Scholz tarafından onaylanmasını tercih edeceklerini söyledi.

Ancak Varşova, Berlin ve NATO müttefiklerinin de kendi Leopard tanklarını göndermelerini istiyor çünkü hükümet yetkilileri 14 tankın Ukrayna'nın savaş kapasitesi üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacağını kabul ediyor. Leopard 2 tankları, işgalde kullanılan Rus T-90 tanklarıyla rekabet edebilmek için özel olarak tasarlandı. Dünya çapında 2 binden fazla Leopard tankı olduğuna inanılıyor ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaklaşık 300'ünün Rusya'yı yenmeye yardımcı olacağını söylemişti.

Ukrayna mütteffiği ülkelerin birçoğu, Almanya'nın kendi Leopard 2 tanklarını göndermek konusundaki isteksizliği nedeniyle hayal kırıklığına uğramıştı.
Mevcut düzenlemelere göre Almanya'nın, tanklarının Polonya gibi diğer ülkeler tarafından yeniden ihraç edilmesi için izin vermesi gerekiyor.
Cuma günü 50'den fazla müttefik ülkenin katıldığı bir toplantı düzenlenmişti. Ancak Almanya'nın tankları tedarik etmesi ya da ihracat lisansları konularında çözüme varılamamıştı. Almanya tankların ihracatını tek taraflı olarak engellediğini yalanlamıştı.

Estonya, Letonya ve Litvanya'nın dışişleri bakanları Cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, Almanya'ya 'Ukrayna'ya Leopard tanklarını hemen sağlaması' yönünde çağrıda bulundu.