Almanya, reddedilen sığınmacıları Türkiye'ye geri göndermeye başladı.
Bu gelişmenin, Ankara ve Berlin arasında aylardır süren müzakerelerin ardından gerçekleştiği, "Frankfurter Allgemeine" gazetesinin hükûmet kaynaklarına dayandırdığı haberde belirtildi.
Şu anda haftada 500 kişiye kadar sınır dışı uçuşları için hazırlıklar yapılıyor.
Toplamda 13.500 Türk vatandaşı Almanya’dan ayrılmak zorunda. Geçen yıl ise 871 kişi sınır dışı edildi.
Haberde ayrıca, Türkiye’den Almanya’ya gelenlerin sayısının, ülkelerindeki kötü ekonomik durum nedeniyle geçtiğimiz yıl önemli ölçüde arttığı ifade ediliyor.
Türkiye, Suriye'nin ardından ikinci sırada
Türkiye, Almanya’ya gelen sığınmacıların geldiği ülkeler arasında Suriye’nin ardından ikinci sıraya yükseldi. Ancak şu an itibarıyla bu rakamların yeniden düştüğü belirtiliyor. Habere göre, koruma oranı sadece %13 civarında.
Haberde, sınır dışı edilmesi gereken Türk vatandaşlarının çoğunun geçerli bir pasaporta sahip olmadıkları için "Duldung" (geçici ikamet izni) statüsünde olduğu belirtiliyor.
Ancak Ankara’nın bu konuda artık daha fazla iş birliğine açık olduğu ifade ediliyor.
Ayrıca, başka bir önemli konuda da uzlaşmaya varıldığı bildirildi.
Türkiye, imaj kaygıları nedeniyle daha önce sınır dışı edilen vatandaşlarını taşıyan charter uçuşlarını kabul etmiyordu. Bu nedenle sınır dışı işlemleri yalnızca kapasitesi sınırlı olan tarifeli uçuşlarla gerçekleştiriliyordu.
Şimdi ise bu özel geri dönüş uçuşları resmen "özel uçuşlar" olarak adlandırılacak ve Türkiye bu durumu kabul edebilecek.