DOLAR

39,4790$% 0.23

EURO

45,4929% -0.23

GRAM ALTIN

4.291,38%0,17

ÇEYREK ALTIN

7.046,00%0,44

TAM ALTIN

28.104,00%0,46

BİTCOİN

4097131฿%-3.54669

a

Numan Kurtulmuş’tan Türk devletlerinin ‘Kıbrıs’ politikasına sitem: Büyük bir hayal kırıklığı yaşadık

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan ziyaretinde Türk Devletleri Teşkilatı üyesi bazı ülkelerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik tutumunun Türkiye'de hayal kırıklığı yarattığını belirterek, KKTC ile ilişkilerin güçlendirilmesi için telafi adımları beklediklerini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan ziyaretinde TV100’e yaptığı açıklamada, bazı Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili adımlarının Türkiye için hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Kırgızistan ve Özbekistan’ın Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açmadığını belirten Kurtulmuş, bu durumun telafi edilmesi için KKTC ile kültürel ve diplomatik ilişkilerin artırılabileceğini vurguladı.

Kırgız yetkililerin konuyla ilgili olumlu yaklaştığını aktaran Kurtulmuş, kısa sürede adımlar beklediklerini ifade etti.

Türk dünyası ile Türkiye arasındaki bağları zayıflatmaya çalışan çevrelere karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

4 Nisan’da Semerkant’ta yapılan Orta Asya Avrupa Birliği Zirvesi’nin nihai bildirisinin dördüncü maddesinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Kıbrıs’ın tek temsilcisi olduğunu ifade eden, BM kararlarına atıfta bulunarak sanki Kıbrıs’ta Güney Kıbrıs’tan başka kimse yokmuş gibi, Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’ni yok sayan bir karara imza atıldı. Bu tabii, doğrudan doğruya orada temsilcilik, büyükelçilik açma anlamına gelmiyor. Nitekim Kırgızistan’ın şu anda bir büyükelçiliği yok, Özbekistan’ın da yok. Başka ülkelerde akredite edilen büyükelçilerle o işi yürütüyorlar.

“Türkiye’nin beklemediği bir yaklaşım oldu”

Ama tabii bu gerçekten Türkiye’nin beklemediği bir yaklaşım oldu, büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Bugün burada yaptığımız görüşmelerde de bunları hem mevkidaşım Meclis Başkanı’na hem Sayın Cumhurbaşkanı’na hem de Bakanlar Kurulu Başkanı yani bizdeki adıyla Başbakan’a bunları açıp konuşma imkanımız oldu. Tabii ki olan oldu, geçmişte kaldı. Biz Türkiye olarak üçüncü ülkelerle nasıl ilişkiler kuracağını söyleyecek konumda değiliz. Ama kardeşlik hukukumuzla bu konudan ciddi şekilde rahatsız olduğumuzu ve bunun telafi edilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini kendilerine söyledik.

“Telafi derken, ne yapılması gerekiyor?” sorusuna Kurtulmuş, şöyle yanıt verdi:

Şu andaki temel mesele nedir, Kuzey Kıbrıs Türk tarafı uluslararası alanda tanınmıyor. Mesela şu anda Kırgızistan’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temsilciliği var. Temsilcilik açılabilir ayrıca Kuzey Kıbrıs tarafına bakmakla görevli olarak yakın ülkelerden birinin büyükelçisi oralara akredite edilebilir. Ayrıca ortak kültürel programlar yapılabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gelir Kazakistan’da, Özbekistan’da, Azerbaycan’da yaptılar bunu, burada Kırgızistan’da Kuzey Kıbrıs Türk Kültür Günleri yaparlar. Devlet Başkanı Ersin Tatar gelir buradaki yetkililerle görüşür. Böylece gayriresmî de olsa Kuzey Kıbrıs’ta bir Türk siyasi kimliğinin varlığımı bildiklerini ifade eden birtakım adımlar atılabilir. Bunların hepsini söyledik.

“Yakın dönemde telafi edeceklerini düşünüyorum”

“Sitemlerinizi ilettiğinizde nasıl karşılık gördünüz?” sorusuna Kurtulmuş, “Fevkalade olumlu yaklaştıklarını görüyoruz.” yanıtını verdi ve şöyle devam etti:

Şunu da söyleyeyim, bunları yakın dönemde telafi edeceklerini düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta bize ziyarete gelen Özbekistan ve Kazakistan Meclis Başkanı mevkidaşlarımız vardı, onlarla da bu konuyu medyanın önünde olmamak şartıyla konuştuk çünkü kardeşlik hukuku bunu gerektirir. Onlar da bu konuyla ilgili hassasiyetleri anladılar. Ümit ediyoruz ki gerekli tedbirleri alırlar. Yalnız şuna dikkat etmek lazım, bir çevre de ‘Ya siz Türk dünyası Türk dünyası diyorsunuz, bakın onlar sizi sattılar’ gibi bir algıyla Türk dünyasıyla Türkiye’nin arasını özellikle Türk dünyasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin arasını açmaya çalışıyor. Buna hiçbir şekilde müsaade etmemek lazım. Hem Türk Devletler Topluluğunda hem TÜRKPA’da bu ülkelerle gelişen çok derin dostluklarımız var. Hatta dostluğun ötesinde kardeşlik var. Cumhurbaşkanımızın bu ülkelerin liderleriyle çok yakın sürdürdüğü temaslar var. Her alanda işbirliklerimiz artıyor. Evet bu bizi rahatsız eden, gerçekten millet olarak da rahatsızlık duyduğumuz bir konudur. Ama telafi edilmesinin imkanı vardır. Bunlarla ilgili de bu dost ve kardeşimiz olan ülkelere sürekli tavsiyelerde bulunmak, onlardan taleplerde bulunmak da Türkiye olarak bizim sorumluluğumuz altındadır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İspanya’da büyük kriz: Hükûmet OHÂL ilan etti!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.