BirGün muhabiri İsmail Arı, yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 75 gündür tutuklu bulunduğu davada ilk kez hakim karşısına çıktı. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, savcının tutukluluğun devamı yönündeki talebine rağmen Arı’nın tahliyesine karar verdi.
“Yanıltıcı bilgiyi yayma” ve “gizliliğin ihlali” suçlamalarıyla yargılanan Arı hakkında 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma, basın meslek örgütleri, gazeteciler, siyasetçiler ve çok sayıda avukatın katılımıyla yoğun ilgi gördü.
DURUŞMA YOĞUN İLGİ NEDENİYLE BÜYÜK SALONA ALINDI
Ankara’daki duruşma öncesinde adliye önünde basın meslek örgütlerinin katılımıyla destek açıklaması yapıldı. Duruşmayı izlemek isteyenlerin sayısının fazla olması nedeniyle ilk salon yetersiz kaldı.
Mahkeme, oturma alanlarının dolması ve çok sayıda kişinin ayakta kalması üzerine duruşmanın daha büyük bir salonda devam etmesine karar verdi. Yargılama, 15. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı.
İsmail Arı salona alkışlar eşliğinde getirilirken, savunma için 40’a yakın avukat hazır bulundu. Duruşmayı Arı’nın ailesinin yanı sıra milletvekilleri, gazeteciler ve meslek örgütü temsilcileri de takip etti.
ARIDAN GAZETECİLİK VURGUSU
Kimlik tespitinin ardından savunma yapan İsmail Arı, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Arı, davanın yalnızca kendisini değil, halkın haber alma hakkını ve gazetecilik faaliyetini hedef aldığını söyledi.
Arı savunmasında, 75 gündür cezaevinde tutulduğunu belirterek iddianamenin kapsamına ve tutukluluk sürecine itiraz etti. Resmi basın kartına sahip olduğunu hatırlatan Arı, Anayasa’daki basın özgürlüğü güvencesine rağmen gazetecilik faaliyetinin engellendiğini dile getirdi.
Yolsuzluk haberleri nedeniyle cezalandırılmak istendiğini savunan Arı, “Gazetecilik suç değildir” vurgusu yaparak beraatini talep etti.
SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ
Arı ve avukatlarının savunmalarının ardından duruşma savcısı, gazetecinin tutukluluk halinin devamını talep etti. Savcı ayrıca haberlerle ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nden yeni delillerin toplanmasını istedi.
Savunma avukatları, bu talebe usule aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Avukatlar, dosyada tutukluluğu gerektirecek somut bir durum bulunmadığını belirterek tahliye kararı verilmesini istedi.
MAHKEMEDEN TAHLİYE KARARI ÇIKTI
Mahkeme heyeti, duruşma sonunda yaptığı değerlendirmede savcılığın tutukluluğun devamı yönündeki talebini reddetti. Heyet, İsmail Arı’nın tahliyesine hükmetti.
Karar, basın özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle açılan davalara ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde dikkat çekti. Arı’nın yargılaması tutuksuz olarak devam edecek.
İGC: HAKİKATİN PEŞİNDEN GİTMEYE DEVAM EDECEĞİZ!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti de tahliye kararının ardından yaptığı açıklamada, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 75 gündür tutuklu bulunan BirGün muhabiri İsmail Arı’nın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Açıklamada, basın özgürlüğünün demokratik toplumların temel güvencelerinden biri olduğu vurgulanarak, gazetecilerin haber yapma hakkının engellenmediği ve mesleklerini özgürce sürdürebildiği bir ülke için dayanışmanın devam edeceği belirtildi.
HAK İHLALİ İDDİALARI İÇİN SUÇ DUYURUSU TALEBİ KABUL EDİLDİ
Duruşmada Arı’nın gözaltı sürecine ilişkin aktardığı hak ihlali iddiaları da tutanağa geçti. Arı, Tokat’ın Turhal ilçesinde bayram ziyareti sırasında bulunduğu eve baskın düzenlendiğini, telefon baz sinyallerinin usulsüz incelendiğini ve Ankara Emniyeti’nde çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını söyledi.
Arı ve avukatları, gözaltı sürecindeki bu iddialar nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Mahkeme, hak ihlali iddialarına ilişkin suç duyurusu taleplerini kabul etti.





