21 Ocak 2001 - 20 Mayıs 2003 tarihleri arasında Türkiye Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı görevini üstlenen Sabih Kanadoğlu yaşamını yitirdi. İşte, Sabih Kanadoğlu hakkında merak edilenler...

SABİH KANADOĞLU KİMDİR?

Sabih Kanadoğlu, 20 Mayıs 1938 tarihinde Menemen'de dünyaya geldi. Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı olan Sabih Kanadoğlu, Kabataş Erkek Lisesini bitirdi. 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Sabih Kanadoğlu, askerliğini Çubuk'ta yedeksubay piyade asteğmen ve teğmen olarak yaptı. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan Kanadoğlu; sırasıyla Orhaneli ve Erzurum Cumhuriyet Savcılığı, Bingöl Sulh Hakimliği, Tokat ve Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, İzmir Ceza Hakimliği ve Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi ile Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlıkları görevlerinde bulundu.

Sabih Kanadoğlu, 19.07.1984 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Sabih Kanadoğlu, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 26.12.1994 tarihinde ilk kez, 28.12.1998 tarihinde ikinci kez Yargıtay Onbirinci Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi.

Sabih Kanadoğlu, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından 21.01.2001 tarihinde Cumhurbaşkanınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçildi. 20.05.2003 tarihinde yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrıldı. 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku' adlı bir eseri ve çeşitli yerlerde yayımlanmış makaleleri vardır.

SABİH KANADOĞLU ÖZEL YAŞAMI

Sabih Kanadoğlu,evli ve üç çocuk babasıdır.

SABİH KANADOĞLU NEDEN ÖLDÜ?

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

367 KRİZİ NEDİR

2000 yılında seçilen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 16 Mayıs 2007'de dolmaktaydı. İlk tur oylama gününü 27 Nisan olarak belirlemişti. Seçim dönemine, başörtüsü ve laiklik tartışmalarıyla gelinmişti. Ülkenin çeşitli yerlerinde 'Cumhuriyet Mitingleri' adıyla geniş katılımlı gösteriler düzenlendi ve iktidar partisinin, kendi siyasal çizgisinden bir ismi cumhurbaşkanlığına seçmesi engellenmek istendi. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül isminde karar kılındı.

Seçimin kaderini ise, dört ay önce ortaya atılan 367 tartışmaları belirledi.

Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006'da Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısında, 367'nin sadece karar yeter sayısı değil aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu görüşünü ortaya atmıştı. Kanadoğlu, oylamalara en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini, aksi halde sonucun geçersiz olacağını iddia etmişti.