Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlıkları süren yeni uygulamalara dair değerlendirmelerde bulundu.
Mükelleflere çeşitli kolaylıklar sağlamak amacıyla hazırlanan yeni tebliğ taslaklarının kısa süre içinde görüşe açılacağını belirtti.
Şimşek, uyumlu mükellefin her zaman yanında olduklarını, onların yükümlülük ve maliyetini azaltan her türlü adımı atacaklarını kaydederek, "Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyum ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin artırılması ve bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alıyoruz. Bu kapsamda, gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." diye konuştu.
Ba-Bs bildirimleri kaldırılıyor
Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için 2008 yılından itibaren aylık olarak alınan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını belirtti. Elektronik belge uygulamaları ve veri paylaşımının etkinleşmesiyle bu bildirime olan ihtiyacın azaldığını vurguladı.
E-defter uygulaması yaygınlaşıyor
Bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellefin kullanmakta olduğu e-Defter uygulamasının kapsamının genişletileceğini söyleyen Şimşek, tüm bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bu uygulamaya dahil olacağını açıkladı. Ayrıca, e-Defter berat dosyalarının gönderilme sürelerinde değişiklik yapılacak.
Elektronik belgelerle tasarruf sağlanacak
Şimşek, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesinin sağlanacağını ve gider pusulasının da bu belgeler arasına ekleneceğini belirtti. Elektronik ortamda düzenlenen belgelerin tasarruf sağlayacağı ve muhasebe süreçlerini etkinleştireceği ifade edildi.
Şimşek, şunları kaydetti:
"Elektronik ortamda düzenlenen bu belgeler muhataplarına elektronik olarak iletildiğinden hem zaman hem de kağıt, toner, posta ücreti gibi masraflardan çok büyük oranda tasarruf ediliyor. Bu belgelerin arasına gider pusulasının da eklenmesi için bir çalışma yapıyoruz. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu belgenin elektronik ortamda ya da iletişim araçları kullanılarak onaylanmasının sağlanması üzerinde duruyoruz. Halihazırda muhatabına bir kağıt çıktısı verilen "e-Müstahsil Makbuzu"nda da benzer yöntemin kullanılması planlanıyor. Ayrıca, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi temin edilerek muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi hedefleniyor."
E-Tebligat ile büyük tasarruf
Şimşek, e-Tebligat uygulaması sayesinde posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf sağlandığını belirtti. Ayrıca, e-Tebligat sisteminin daha fazla kamu kurumu ile entegre edileceği ve sıfır araç alanların da bu uygulamaya dahil olacağı duyuruldu.
Mali müşavirlere yeni yetkiler
Yapılacak değişiklikle, mali müşavirlerin mükelleflerin bilgilerini kullanmadan Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak işlemleri mükellefleri adına yapabilmeleri sağlanacak. Bu değişiklikle mükelleflerin beyanname ve bildirim süreçleri daha da kolaylaştırılacak.