İsveç'te önce terör sempatizalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çirkin eylemleri gerçekleşmiş, ardından da Stockholm Türkiye Büyükelçiliği önünde aşırı sağcı parti lideri tarafından Kur'an-ı Kerim yakılarak hem milli hem dini değerlere hakaret edilmişti.

İsveç'te art arda gelen provakatif eylemler ve ülke liderlerinin tutumu sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'e NATO konusunda destek verilmeyeceğini açıklamıştı. Bugün de Ankara tarafından, Türkiye-Finlandiya ve İsveç arasındaki Daimi Üçlü Mekanizma toplantısı iptal edildi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik talebi üzerine kurulan üçlü mekanizma toplantısının, Şubat ayı içinde Brüksel'de yapılması planlanıyordu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak tekrar diyalog kurmak istediklerini belirtti.

İsveç Başbakanı, ülkesinin NATO üyeliği konusunda işleyen bir diyaloğa geri dönmek istediklerini belirterek, 'Ulusal güvenlik için İsveç ve Finlandiya'nın hızlıca NATO'ya katılmasından daha önemli bir şey yok. İşlevsel bir diyaloğumuz olmazsa İsveç'in NATO'ya katılması zorlaşacak, bunun da İsveç güvenliği için sonuçları olacak' dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik talebi üzerine kurulan üçlü mekanizma toplantısının, Şubat ayı içinde Brüksel'de yapılması planlanıyordu.