Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Suriye'ye uluslararası toplumun yardım ulaştırılması için sınır kapılarındaki kısıtlamaların gevşetilmesi çağrıları yapılıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, Türkiye'de 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki deprem en az 1498 kişinin ölümüne sebep olurken depremlerden etkilenen Suriye'de de en az 800 kişi yaşamını yitirdi.

Mevcut durumda, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'deki desteğiyle Şam yönetimi, ülkeye yardım ulaştırılmasına bir sınır kapısından izin veriyor.

Suriye Vatandaşların Onuru Derneği, depremzedelere yardım ulaştırılabilmesi için tüm sınır kapılarının açılmasını talep ediyor.

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren 'sivil savunma ekibi' Beyaz Baretliler, dondurucu soğuklar da dahil olmak üzere olumsuz hava koşullarının krizi şiddetlendirdiğini söyledi. Beyaz Baretliler, Suriye yönetimi ve Rusya'yı, uluslararası grupların etkilenen insanlara yardım etmek için birleşmesine izin vermek için etkilenen bölgelerde askeri faaliyetlerden kaçınmaya çağırdı.

Suriye'deki bir sözcü, 'Ekiplerimiz tüm yaralılara yardım etmek için çok çalışıyor. Kuzeybatı Suriye artık bir afet bölgesi. İnsanlarımızı kurtarmak için herkesin yardımına ihtiyacımız var.'

BM Güvenlik Konsey geçen ayi Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye Bab al-Hawa'daki bir sınır kapısından yardım yapılmasına izin vermeyi kabul etmişti.