Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamalarına yönelik eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kurumun "Son Dönemde Kamuoyuna Yansıyan ve Gerçeklerle Bağdaşmayan Haberlere İlişkin Kamuoyu Duyurusu" başlıklı yazılı açıklamasında, 8 Temmuz 2024'te düzenlenen basın toplantısında tüketici fiyat endeksi hesaplamalarının ele alındığı ancak bazı açıklamaların bağlamından koparıldığı ifade edildi.
Toplantıda "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna verilen yanıtın, "Yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır." şeklinde yansıtıldığı belirtildi.
TÜİK, yüzde 45 enflasyonun da halk için yüksek ve zorlayıcı olduğunu vurgulamak istediklerini belirtti.
TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık altında 406 madde ve 913 madde çeşidinin yer aldığı açıklandı.
Bu kapsamda, TÜFE sepetindeki değişim oranlarının her ay yayımlandığı ve Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından temel başlık düzeyinde beklentilere uygun şekilde paylaşıldığı ifade edildi.
"TÜİK dünyadaki en şeffaf kurumlarından biri"
TÜİK, dünyadaki en şeffaf resmî istatistik kurumlarından biri olduğunu belirterek, bazı çevrelerin yanıltıcı sonuçları manipülasyon aracı olarak kullandığını ve köşe yazarlarının eksik ve yanıltıcı bilgiler üreterek madde fiyatlarına ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Kurum, bu tür manipülasyonların önüne geçmek için dünyanın önde gelen ülkelerinde olduğu gibi madde düzeyinde tüm fiyatların yayımlanmadığını ve bu kararın isabetli olduğunu vurguladı.