Türkiye İşçi Partisi (TİP) heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonrası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay’ın milletvekilliğine dair sürecin hızla sonuçlandırılması gerektiğini belirtti. Baş, AYM'nin verdiği karar doğrultusunda Meclis'in olağanüstü toplanması gerektiğini vurguladı.
Erkan Baş, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Görüşmemizin tek konusu, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’a ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son karardı. AYM, TBMM'de gerçekleştirilen işlemin yok hükmünde olduğuna karar verdi ve Can Atalay'ın milletvekilliğini bir kez daha teyit etti. Talebimiz, Can Atalay’ın kaydının Meclis kütüğüne yapılması ve olağanüstü bir toplantı ile bu sürecin Meclis gündemine taşınmasıdır."
Baş ayrıca, "Bizim beklentimiz 15 Ağustos’tan önce Meclis’in toplanması ve AYM’nin kararına uygun adımların atılmasıdır. Filistin meselesinin dünya çapındaki önemini biliyoruz, ancak AYM’nin bu kararı varken Meclis’in başka bir gündemle toplanmasını doğru bulmuyoruz." dedi.
TİP Genel Başkanı, Meclis Başkanlığı’ndan somut adımlar beklediklerini ifade ederek, olağanüstü toplanma talebine diğer siyasi partilerin de destek verdiğini belirtti. Erkan Baş, yarın bu taleplerini resmî olarak ileteceklerini de sözlerine ekledi.
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise, Can Atalay’ın milletvekilliğinin tartışmaya açık olmadığını belirterek, "Tartışmamız gereken, Can Atalay’ın özgürlüğünün gasp edilmesi ve Gezi Davası'nın hukuksuzluklarıdır." dedi.
Can Atalay için TBMM’ye Olağanüstü Toplantı Çağrısı
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM’nin Can Atalay kararı sonrası TBMM’nin olağanüstü toplanması talebiyle ortak bir dilekçeyi yarın TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını açıkladı. Dilekçenin sunulmasının ardından muhalefet partilerinin temsilcileri Meclis'te bir basın açıklaması yapacak.
Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının yok hükmünde olduğuna karar vermiş, bu karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Mahkeme, bu sürece ilişkin Meclis’in değerlendirme yapması gerektiğini belirtmişti.