Milli Savunma Bakanlığı, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası imzalanan ve 18 Mart'ta süresi dolacak olan tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın anlaşmanın 'tarafların talepleri de dikkate alınarak anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için muhataplarıyla, ilgili makamların da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam ettiği' bilgisini paylaştı.

'İLGİLİ MAKAMLARLA GÖRÜŞMELER VE KOORDİNASYON DEVAM EDİYOR'

Anlaşmanın ilk imzalandığı 22 Temmuz 2022'den bu yana 24 milyon ton tahılın Ukrayna limanlarından dünyaya sevk edildiğini hatırlatan Milli Savunma Bakanlığı, '13 Mart'ta Birleşmiş Milletler (BM) koordinatörlüğünde Cenevre'de; BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerde Rusya Federasyonu tarafından, anlaşmanın 60 gün süre ile uzatılmasına destek verileceği, Rusya Federasyonu gıda ürünleri ve gübresinin uluslararası pazarlara ihracının kolaylaştırılması konusunda yeterli ilerleme sağlanması halinde anlaşmanın devamından yana oldukları açıklanmıştır' dedi.

'Taraflarca girişimin uzatılması yönünde atılan adımların takdirle karşılandığını' kaydeden bakanlık, 'Bununla birlikte, tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi, tarafların talepleri de dikkate alınarak anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir' ifadelerini kullandı.

RUSYA: TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 60 GÜNLÜĞÜNE UZATILDI

Öte yandan, Rusya devlet haber ajansı TASS'a bir demeç veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko, 'Anlaşmanın 60 gün süreyle uzatılmasına karar verildi' açıklamasında bulundu. Gruşko, 'Gerçekten anlaşma uzatıldı. Anlaşmanın 60 güne uzatılması konusunda mutabık kalındı. Anlaşmanın paket halinde olduğu teyit edildi. Anlaşma aynı şartlar doğrultusunda uzatıldı' dedi.

Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili ise tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söyledi. Ukraynalı yetkili, 'Anlaşmaya harfiyen uyacağız' dedi.