Şanlıurfa'da ve Adıyaman'da sağanak yağışlar felakete neden oldu. İki kenti sel suları adeta felç etti. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan kentteki sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişininse kayıp olduğunu açıkladı. Sel felaketinin yaşandığı kentte Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede de 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Adıyaman'daki sel felaketinde de Tut ilçesinde bir konteyneri su basması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi selde kayboldu. Hayatını kaybeden kişinin 1,5 yaşında bir bebek olduğu açıklandı. Şanlıurfa'da 2, Adıyaman'da 3 kişi olmak üzere kayıp olan kişileri arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Şanlıurfa

Hastaneyi su bastı, okullar tatil edildi

Şanlıurfa'yı etkisi altına alan sağanak yağmur suları birçok semtte sele neden oldu. Ekili alanlar ile çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisini su bastı, hastalar üst katlara taşındı. Valilikten yapılan açıklamada yağışların yarın da devam edileceği uyarısı yapılarak eğitime 1 gün ara verildi.

Sağanak nedeniyle suyla dolan Abide Köprülü Kavşağı ve alt geçidinde de arama kurtarma çalışması sürüyor. 3 kişinin çıkarılarak hastaneye kaldırıldığı bölgedeki suyun tahliyesi için pompalar çalıştırılıyor. Bölgede devam eden sağanak, çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Vali Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını bugün aldı, yarın da bekliyoruz. Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yaş miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz' dedi.

Bodrum katta 5 ceset bulundu

Şanlıurfa İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin Veysel Karani Mahallesi'nde yürüttüğü çalışma sırasında Yavuz 12 Apartmanı'nın bodrum katında Suriye uyruklu olduğu anlaşılan 5 kişinin cansız bedenine ulaştı. Böylelikle kentteki sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi.

Kentte mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik çalışmalar ise farklı mahallelerde sürüyor.

Adıyaman

1 ölü, 3 kayıp var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, depremle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

'Yağmurun kuvveti nedeniyle Adıyaman'ın Tut ilçesinde maalesef 1 vefatımız, 3 kaybımız var. Şu anda kayıplarımızla ilgili 160 kişilik ekibimiz, 25 kilometre uzunluğundaki bir alanda arama faaliyetlerine devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda netice almak için bizler de buradayız. DSİ ve kara yolları ekiplerimiz, jandarmamız ve emniyet personelimiz bütün gücüyle bölgede. Adıyaman merkezde de etkilenen çadırlarla ilgili arkadaşlarımız yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Oradaki vatandaşlarımızı da yurtlara ve okullara almak için arkadaşlarımız seferber oldular ve çoğunu tahliye ettik. Tut ilçesinde dün geceden itibaren yağmurun şiddetiyle ciddi hasarlar oluştu. Herhangi bir olağandışı duruma mahal vermemek için yoğun çaba gösteriyoruz. Amacımız kayıplarımızın bir an önce bulunması. Vatandaşlarımızın eksiklerini ve ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz.'

'Bahçedeki konteyner suya kapıldı'

Adıyaman'da koordinatör olarak görev yapan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, 'Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu' ifadelerini kullandı.

Soylu: Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir

İçişleri Bakanı Soylu, sel felaketine ilişkin olarak yaptığı açıklamada bölgede tedbirlerin alındığını, ihbarlara müdahale edildiğini söyledi.

Soylu 'Valilerimiz, jandarma komutamız, bölge müdürlerimiz burada. Yollar açık, elektrik, su var. Tedbirlerimiz ve uyarılarımız devam ediyor. Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir. Tüm tedbirleri ilgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var' dedi.

AFAD: 5 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

AFAD Başkanı Yunus Sezer, yaptığı açıklamada kayıp ihbarı bulunan 5 kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Sezer, şu açıklamayı yaptı:

'Şanlıurfa ve Adıyaman illerimizde aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve su baskınlarına müdahale çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kayıp ihbarı bulunan 5 vatandaşımıza yönelik arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir.

Bölgede görevli ekiplerimize ek olarak, takviye amacıyla diğer illerimizden dalgıç, arama kurtarma personeli, araç, vidanjör, motopomp, su botu görevlendirmesi yapılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.'