Milli Eğitim Bakanlığı'nın son müsteşarı olan Yusuf Tekin rektörlüğü kadar şimdi de aldığı 2. maaşla gündem oldu. Yusuf Tekin kimdir, nereli, kaç yaşında soruları araştırılırken Yusuf Tekin'in, Tarım Kredi Holding'e bağlı TAREKS'in yönetim kurulunda olduğu tespit edildi. TAREKS'e yönelik bağımsız denetim raporunda yer alan TAREKS'in beş kişilik yönetim kurulu listesinde Yusuf Tekin de yer aldı.

YUSUF TEKİN BİR AYLIK PROFESÖRKEN REKTÖR OLMUŞTU

Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre, Yusuf Tekin, 'Rektörlük için üç yıl profesörlük yapmış olmak' şartının kaldırılmasının ardından henüz bir aylık profesörken Eylül 2018'de Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı. MEB'de yıllardır, 'Gölge bakan' olarak bilinen Tekin, Ziya Selçuk'un Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilmesinin ardından kızağa çekildi. Eski MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün 24 Haziran seçimlerinin öncesinde düzenlediği bir konferansta verdiği, 'Siyasetçilerimize sahip çıkmalıyız' mesajıyla akıllarda kaldı.

Rektörlük görevine devam eden Yusuf Tekin'in Nisan 2022'de de TAREKS Tarım Ürünleri Araç Gereç İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş'nin yönetimine girdiği belirlendi. Şirketin yönetim kurulunda Yusuf Tekin ile beraber yer alan diğer isimler ise Neşe Sarılgan, Metin Doğan, Kamil Yılmaz ve Ahmet Bekdemir olarak sıralandı.

YUSUF TEKİN KİMDİR?

1970 yılında Erzurum (Tortum) da doğdu.



İlk ve orta öğrenimini Rize´de tamamladı. Lisans öğrenimini 1989-1994 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde aldı. Siyaset ve Sosyal Bilimler Alanında 1997 yılında yüksek lisans ve 2002 yılında doktorasını tamamladı. 2007 yılında Siyaset Bilimi alanında Doçent unvanı aldı.

Mesleki kariyerine 1994 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı´nda araştırma görevlisi olarak başladı.

2002 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü´ne öğretim üyesi olarak atandı. Aynı Fakültede 2007 yılına kadar Yardımcı Doçent olarak, 2007-2010 yılları arasında Doçent olarak çalıştı.

Bu süre içinde Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı, Dekan Vekilliği, Üniversite Senato üyeliği, Fakülte ve Enstitü Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

2010 yılında Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü´nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdür yardımcılığı görevine atandı.

2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığına Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Doç. Dr. Yusuf TEKİN üniversitelerde ve sivil toplum kuruluşlarında 19. Yüzyıl Osmanlı modernleşmesi, Türk siyasal hayatı, Türk demokrasi tarihi, seçim sistemleri, anayasalar, insan hakları alanında dersler ve konferanslar verdi. Bu konularda yayınlanmış kitapları, akademik dergilerde, gazetelerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Akademik hayatı boyunca çalıştığı üniversitelerde gençliğin sorunları ve gençlik politikaları üzerine seminerler verdi, danışmanlıklar yaptı ve akademik projeler yürüttü. Çok sayıda sivil toplum örgütü bünyesinde bu tür çalışmalara katıldı.

Doç. Dr. Yusuf TEKİN evli ve üç çocuk babasıdır.

İyi derecede İngilizce bilmektedir.

2013'te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. Müsteşarlığı süresinde de YÖK ve üniversiteler ile koordineli biçimde eğitim politikalarının oluşturulması konusunda çalışmalar yürüttü. 2015-2018 yılları arasında, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini de yürüttü.

Yeni hükümet sistemi ile birlikte müsteşarlık makamının kaldırılması sonrasında yeniden öğretim üyeliğine dönen Tekin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne profesör olarak atandı.

Prof. Dr. Yusuf Tekin, 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğü görevine başladı.