Bu sene yani 2023 yılında Regaip Kandili 26 Ocak tarihinde idrak edilecek. İslam dünyası için büyük bir anlam ve önemi olan bu gece kandil günü ibadetlerle geçirilecek. Peki Regaip Kandili namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Regaip Kandili namazı saat kaçta kılınacak?

Cübbeli Ahmet Hoca Regaib Gecesi özel sohbetinde Hz. Muhammed (sav) hadisi şerifine dikkat çekti: 'Peygamber Efendimiz 'Recebin ilk Cuma gecesinden gafil olmayın. Çünkü o meleklerin kendisine Regaib adını verdiği bir gecedir.' buyurmuştur. Yani gafil olmayın ne demek? Boş geçirmeyin diyor. Regaib gecesinin namazından, orucundan, zikrinden gafil olmazsınız inşallah.'

Sağlıklı zamanında ne yapıyorsa, hastayken de yolcuyken de o yazılır diyorlar. O yüzden sağlıklıyken bol bol ibadet etmemiz lazım.

REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ NAMAZ KILINIR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, kandil günleri kılınabilecek namazlar arasında bulunuyor.

REGAİP KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKAT KILINIR?

Tesbih namazı 4 rekat kılınıyor.

Enes bin Malik (Radıyallahu anh) den rivayete göre Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şöyle buyurdu:

????'Receb ayının ilk perşembe günü her kim oruç tutarsa, sonra da o günün akşamı yani cuma gecesi,
Akşamla yatsı arasında on iki rekat namaz kılar,
her bir rekatında:
Bir kere Fatiha suresi,
Üç kere Kadr (inna enzelnahü) sûresi,
on iki kere ihlas sûresi okur ve her iki rekatta bir selam verir. Bu namazı, kıldıktan sonra, bana şu salatı yetmiş kere okur:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِّ وَعَلَى آلِهِ وَسَلِّمْ



'ALLAHümme salli ala Muhammedinin-Nebiyyi'l-ümmiyyi ve alihi ve sellim. = Ey ALLAH'ım! Nebiyy-i Ümmî Muhammed'e ve O'nun aline salat ve selam eyle.'
Bundan sonra, secde yapar ve secdede şu tesbih ve takdisi yetmiş kere okur:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَالرُّوحِ

'Sübbûhün Kuddûsün Rabbü'l-melaiketi ve'r-ruh'

'Tam manası ile noksan sıfatlardan münezzeh, pek mukaddes olup meleklerin ve Ruh'un Rabbıdır.' Sonra secdeden başını kaldırır; şu duayı yetmiş kere okur:

رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمْ فَاِنَّكَ اَنْتَ الْعَزِيزُ اْلاَعْظَمُ

'Rabbiğfir verham ve tecavez amma te'lem. Feinneke Azizü'l-A'zam.
Ey Rabbim! Beni mağfiret eyle, merhamet eyle. Bildiğin günahlarımdan geç, affet, çünkü sen Azizsin, en büyüksün.'



Bundan sonra, ikinci bir secde daha yapar. Birinci secdede okuduğunun aynısını okur. Daha sonra, secdede ne dileği var ise ALLAH Teala'dan diler. O'nun bütün dilekleri yerine getirilir. Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz devamla şöyle buyurdu: Canımı kudret elinde tutan ALLAH Teala'ya yemin ederim ki, kadın veya erkek her kim bu namazı kılar ise, Alllah Teala O'nun bütün günahlarını mağfiret eder. İsterse O'nun günahları deniz köpüğü, kumların sayısı, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları veya ağaçların yaprakları kadar olsun. Ve o kimse, kendi yakınlarından yedi yüz kişiye kıyamet günü şefaatçi olur. Kabre girdiği ilk gece, bu namazının sevabı, tatlı dille-güler yüzle kendisine gelir; Ona şöyle der:

– Ey sevgili! Sevin! Bütün zorluklardan muhakkak kurtuldun. O kimse bu gelene sorar:
– Sen kimsin?
VALLAHi!
Senin yüzünden daha güzel yüzlü birini hiç görmedim! Senden daha tatlı konuşanı da hiç dinlemedim! Senin kokundan daha güzel kokulu birini de koklamadım! Ona şöyle der:

– Ey sevgili! Ben senin bir namazının sevabıyım. Falan sene Receb ayının şu gecesinde o namazı kılmıştın. Bu gece sana geldim ki; arkadaşın olayım, yalnızlığını gidereyim ve her ne ihtiyacın varsa onu göreyim. Kıyamet günü, sura üfürüldüğü zaman kıyamet günü toplanılan Arasat meydanında sana başının üstünde gölgelik edeceğim. Artık sevin! Yüce Mevla'dan sana gelecek hayır hiç eksik olmayacak.'

Abdülkadir Geylanî, a.g.e. 239

REGAİP KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR-TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Kandil gecelerinde kılınabilecek namazlar arasında tesbih namazı yer alıyor. Tesbih namazı dört rekat olup şöyle kılınır: 'Allah rızası için tesbih namazı kılmaya' diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhaneke'den sonra 15 kere 'Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber' denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fatiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha 'Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber' denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekatta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekata kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fatiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekat tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.Tesbih namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtavî, Haşiye, s. 361).