Psikiyatrist-Yazar Prof. Dr. Yankı Yazgan, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'un bu haftaki konuğu oldu. Yazgan programda depremde ruh sağlığına ilişkin soruları yanıtladı. Açıklamaların bir kısmı çocuklar ve okulların açılıp açılmaması üzerine oldu. Yazgan hem çocukların hem deöğretmenlerin ruh sağlığı için okulların açılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yazgan, 'Deprem travması yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı?' sorusuna ilşkin açıklamasında çocukların rutine dönmesinin önemini ve birarada olmaya duydukları ihtiyacı vurguladı.

Psikiyatrist-Yazar Prof. Dr. Yankı Yazgan'ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

'Okullar açılmalı ve çocukların bir arada olmaya ihtiyacı var'

Okulların çocukların en önemli rutini olduğunu ifade eden Yazgan, 'Çocukların ruh sağlığına bakarsanız pandemi döneminde bunu çok net gördük. Okullarda çocukların bulunması, öğretmenlerin ruh sağlığının korunması bir birinci derecede öncelik olması gerekiyor. Bunun için okulların varlığı ilk şart. Güvenle çocukları gönderebileceğimiz okulların varlığı en önemli adımlardan birisi olacak. Okullar açılmalı ve çocukların bir arada olmaya ihtiyacı var. Okul da çocukların en önemli rutini. Burada çocuklara destek olmayan birçok insan olduğunu biliyoruz. O nedenle gruplar şeklinde öğretmenlerin, psikolojik danışmanların çalışmasını tavsiye ediyoruz. Öğrencilerle ilgili yapılacak şeylerden birisi çocuğun becerikli olduğu konuda alan açmaktır. Çocuklar açısından yaralıları görmüş olmak, ilk günleri çadırsız geçirmek riski çok artırıyor. Bu çocuklara ruh sağlığıyla ilgili öncelik vermek şu anda alanda yapılan işlerden bir tanesi. Geçmiş travmaları olanlar da bu olaylar vesilesiyle tetiklenmiş durumda'