Sarıyer Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenledi. Tören, 2011 yılında meydana gelen Van depreminde yardım gönüllüsü olarak gelen ve kurtarma çalışmaları sırasında yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki adına yapılan parkta gerçekleştirildi.

Sarıyer'deki 'Atsushi Miyazaki' parkında düzenlenen törene Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Meksika İstanbul Başkonsolosu Maria İsabel Armida Limon, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende, Meksika Arama Kurtarma Ekibi ile geldiği Adıyaman'daki arama kurtarma çalışmaları sırasında ölen köpek Proteo'nun heykelinin parka dikileceği açıklandı.

'Heykeline yer vermek istiyoruz'

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 'Dayanışma 2011 yılındaki gibi uluslararası bir boyuta taşındı. Van depremi sonrasında, Miyazaki'nin adını bu parka verirken ailesinden ve Japon devletinden izin aldık. Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmak için binlerce kilometre uzaktan gelen, vefa borcumuz olan isimlerden biri de arama-kurtarma köpeği Proteo. O bir asker olduğu için Meksika Ordusu'nun izniyle, parkımızda onun da heykeline yer vermek istiyoruz' dedi.

'Proteo yalnızca bir köpek değil, bir askerdi'

Depremde hayatını kaybedenler için taziye dilekleri ifade eden Meksika İstanbul Başkonsolosu Maria İsabel Armida Limon ise, 'Proteo yalnızca bir köpek değil, bir askerdi. Hayatı boyunca kışlada yaşadı, emirlere itaat etti. Aldığı son emir, Türkiye'ye yardım için 20 saatlik bir uçak yolculuğu yapmaktı. İyi bir asker olarak görevini yerine getirdi, korkunç depremde askeri timi ve diğer kurtarıcılarıyla beraber insanların enkaz altından çıkarılmasına yardım etti. Bugün tüm kurtarma ekibine ve hepsinin başarılarına teşekkür ediyoruz' ifadelerini kullandı. Tören Atsushi Miyazaki'nin parkta bulunan heykeline karanfil bırakılmasıyla sona erdi.