Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarılarını sürdürüyor. Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu kez de Balıkesir için depreme karşı uyarılarda bulundu. 

THY'nin onbinlerce dolarlık biletleri tarikatlara gitmiş! THY'nin onbinlerce dolarlık biletleri tarikatlara gitmiş!

Balıkesir'in ovaya değil, Batı'ya yerleşmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, tehlikeli ilçeleri de sıraladı.

BÖLGEDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Balıkesir'in Ege düşüntülü ile Marmara Kuzey Anadolu yanal kırıklarından etkileneceğini" belirterek Balıkesir'in ovaya değil Batı'ya yerleşmesi gerektiğini ifade etti. 

Hem Balıkesir hem Çanakkale için tehdit teşkil eden fayları sayarak, bölgede 30 yılda bir 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ifade etti. 

Prof. Dr. Ercan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Balıkesir ili, Ege düşüntülü ile Marmara Kuzey Anadolu yanal kırıklarından etkilenir. Balıkesir, Havran-Balya, Edremit Koyu-Ayvacık, Yenice-Gönen Çan-Biga, Manyas, Sarıköy,Edincik, Etili kırıkları 30 yılda bir M7’e dek deprem üretebilir .Balıkesir, ovaya değil, batıya yerleşmeli.

Depremler yeri sürekli biçimleyen güç birikimleridir. Balıkesir-Bursa’da depremlerin nedeni, Karasu-Sakarya-Pamukova,Bursa-Nilüfer Ovası-Ulubat- Manyas-Yenice-Gönen üzerinden açılmakta olan Karadeniz’i Ege Denizi’ne bağlayan yeni boğazdır.Bu avkulanma, milyonlarca yıl sürecektir.

Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu olan, Bandırma-Gönen-Yenice-Altınoluk kolu bugüne kadar 7-8 km, Yenişehir-Bursa- Ulubat-Manyas kolunda 10 km genişlerken, 11 km yürümüştür. Yerkabuğu, sürekli olarak biçim değiştirirken depremler olur. Yeryuvarı canlıdır, tıpkı kişi gibi." 

Editör: Gülşah Yıldız