İngiltere'nin 70 yıllık hükümdarı Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından tahta veliahttı eski Galler Prensi Charles geçti.

Charles böylece İngiltere tarihinin tahta çıkan en yaşlı kralı oldu.

BBC Türkçe 'de yer alan habere göre, Ancak Kral olarak taç giyebilmesi için atması gereken bir dizi adım var.

HANGİ İSİMİ ALACAK?

İlk adım Kral III. Charles olarak hüküm sürmeye veya başka bir isim almaya karar vermek.

Charles Philip Arthur George isimlerine sahip olan yeni Kral'ın hangi ismini tercih edeceği merak ediliyor. Büyükbabası George VI'nın ilk adı Albert'tı, ancak orta adlarından birini kullanarak hüküm sürmüştü. Annesi Kraliçe Elizabeth de ilk ismiyle 70 yıl boyunca hüküm sürdü.

WİLLİAM'IN DA UNVANI DEĞİŞECEK

Unvan değişikliğiyle karşılaşan tek kişi o değil.

Tahtın varisi olmasına rağmen, Prens William otomatik olarak Galler Prensi olmayacak. Ancak, babasının diğer unvanı olan Cornwall Dükü'nü devralacak. Eşi Katherine, Cornwall Düşesi olarak bilinecek.

Kral'ın eşi Camilla ise, hükümdarın eşi için kullanılan Konsort Kraliçe unvanını alacak.

RESMİ TÖREN

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James's Sarayı'nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek.

Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor.

Bu törene 700'den fazla kişi katılabilir ancak süre darlığı nedeniyle toplanacak konseyin sayıca bunu altında kalması bekleniyor.
1952 yılındaki son konsey yaklaşık 200 kişi ile toplanmıştı.

Kral geleneksel olarak bu törene katılmıyor.

Bu toplantıda Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü açıklanacak ve yeni hükümdarın ilanı sesli olarak okunacak.

Bu ilanda kullanılan ifadelerde değişiklikler olabiliyor ama geleneksel olarak dualar ve bağlılık ifadelerinden oluşuyor. Giden hükümdar anılırken, yerini alana bağlılık dile getiriliyor.

Bu ilan daha sonra Başbakan ve Canterbury Başpiskoposusunun da bulunduğu bazı üst düzey kişiler tarafından imzalanıyor.

Katılım Konseyi geleneksel olarak bir gün içinde yeniden, bu kez Kral'ın da katılımı ile toplanıyor.

İngiltere'de Kral ya da Kraliçe devletin de başı konumunda bulunuyor. Ancak örneğin ABD'de Başkanlığın değişiminde olduğu gibi bir yemin töreni ile göreve başlamıyor. Bunun yerine yeni Kral tarafından, geçmişi 18. yüzyıla giden bir beyanname okunacak.

Trompetçilerin seremonisi sonrası Charles'ın Kral olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James's Sarayı'ndaki balkondan, bu iş için görevli kişi tarafından yapılacak.
Bu görevli, 'Tanrı Kralı korusun' diye bağıracak ve 1952 yılından bu yana ilk kez İngiltere ulusal marşı 'Tanrı Kralı korusun' sözleri ile söylenecek.

Hyde Park'ta, Londra Kulesi'nde ve kraliyet gemilerinden kutlama amaçlı olarak tüfek ve top atışı yapılacak, Charles'ın kral olduğu Edinburgh (İskoçya), Cardiff (Galler) ve Belfast'ta (Kuzey İrlanda) da ilan edilecek.

TAÇ TÖRENİ

Kral Charles resmen taç giyeceği törenin tarihi henüz belli değil. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952'de tahta çıktı, ancak Haziran 1953'e kadar taç giymedi.

Törenin Westminster Abbey'de yapılması beklenirken Charles'ın tarihi yapı da 40'ıncı hükümdar olarak taç giyeceği söyleniyor.

Anglikan Kilisesi adetleri ile yapılacak dini törende Canterbury Başpiskoposu, Charles'a, yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak.

Bu taç, Londra Kulesi'nde yer alan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle de yalnızca tören sırasında takılıyor.
Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.

Yeni Kral, tüm dünyanın önünde taç giyme yemini edecek. Bu tören sırasında, yeni rolünün sembolleri olarak küre ve asayı alacak ve Canterbury Başpiskoposu som altın tacı kafasına yerleştirecek